Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Семеен празник в планината: Топ курортът „Мальовица” приема Националния туристически фестивал

0

От 19 до 21 юли в супер курорта „Мальовица”, на емблематичната за българския планински туризъм Меча поляна, ще се проведе първото издание на Национален туристически фестивал. Мащабното събитие, организирано от Българския туристически съюз (БТС), има за цел е да затвърди традицията на масовите туристически дейности, характерни за движението още от създаването му преди повече от 130 години.

В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от национално движение “Опознай България – 100 национални туристически обекта”,чиято годишна среща ще бъде част от събитието.

„Всички любители на планината са добре дошли“, казват от комплекс „Мальовица”.

„Нашата концепция – да предложим на семействата уют, комфорт и да възпитаваме децата в любов към природата е изцяло в духа на организирания от нашите партньори  от БТС фестивал. Най-малките могат да научат своя първи урок за това как се оказва първа помощ в планината. Фестивалната програма е изключително богата.

За всички ще бъде вълнуващо да изскачат Мальовица с някой от най-големите имена в алпинизма, да хапнат нещо вкусно, сготвено в юнашкия тиган, достатъчен да нахрани 1300 човека. Фестивалните дни ще бъдат истинска феерия от преживявания“, обещават организаторите.

Програмата на събитието е наистина наситена с атрактивни дейности и включва различни по трудност организирани преходи с водач, образователни курсове, спортни мероприятия и практически занимания по първа помощ, ориентиране, планинско бягане и много други. За доброто настроение са предвидени много музика, игри с награди и кулинарни изкушения.

През целия уикенд ще се провеждат образователни курсове по различни теми, свързани с планинарството – първа помощ, катерене, ориентиране, туристическа екипировка, оцеляване, GPS и радио-комуникации и други практически умения.

Водени от опитни специалисти в своята сфера и представени по достъпен начин, участието в тези практики гарантират нови и полезни знания. Посетителите ще могат да се включат в организирани пешеходни походи с професионални водачи в региона на Мальовица. Трудността и интензитетът ще бъдат подходящи както за най-малките приключенци, така и за по-опитни туристи.

Търсачите на приключения и любителите на спорта ще имат възможност да участват в различни спортни и катерачни дейности и надпревари – спортно и скално катерене, планинско колоездене, бягане и ориентиране. Специално насочени към деца, част от тези събития ще позволят на подрастващите да се докоснат до емоцията от състезателното съревнование.

Няма да липсва богата музикална програма и игри с много подаръци за присъстващите.

Водещи фирми ще представят туристическа екипировка и аксесоари, а туристически дружества от цялата страна ще представят възможностите за туризъм в своите региони. Всеки посетител ще може да участва в томболата за атрактивни награди или да се възползва от различни преференциални условия.

В непосредствена близост до основния фестивален терен ще бъдат обособени две отделни къмпинг зони с осигурени санитарни възли, душове с топла вода и електричество за зареждане на устройства с ниска консумация. Пространството е осветено и е с контролиран достъп.

Всички събития, част от фестивалната програма, къмпингуването на територията на фестивала и консумацията в зоната за хранене са безплатни за всички членове на туристически дружества в системата на БТС, всички носители на златни значки от Националното движение “Опознай България – 100 национални туристически обекта” и за деца до 7-годишна възраст.

За самостоятелни посетители пълният достъп до фестивалната програма, къмпингът и традиционните гозби на Майстор Ангелов за трите дни е на обща цена от 72 лв. За да стимулират по развитие на общността, организаторите от БТС предлагат 50% отстъпка за групи над 5 човека при предварително записване на сайта на фестивала.

Първото издание на Национален туристически фестивал се реализира с подкрепата на Община Самоков, Дирекция „Национален парк Рила”, Министерство на спорта и к.к. „Мальовица”.

Следете пълната програма на събитието на страниците на Мальовица и фестивала.

Прегледана: 105

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече