Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Гестационен диабет – особености

Гестационният диабет (ГД) е специфичен вид диабет, който се развива по време на бременността и обикновено изчезва след раждането. Въпреки това, той може да представлява сериозен риск както за майката, така и за бебето, ако не бъде контролиран. Затова е важно да сме информирани за неговите особености, рискови фактори, симптоми, диагностика, лечение и превенция.

Какво представлява гестационният диабет?

ГД е състояние, при което тялото на бременната жена не може да произведе достатъчно инсулин, за да регулира нивата на кръвната захар. Инсулинът е хормон, който помага на глюкозата от храната да навлезе в клетките и да се използва за енергия. Когато това не се случва ефективно, нивата на кръвната захар се повишават, което може да доведе до различни усложнения.

Рискови фактори

Няколко фактора могат да увеличат риска от развитие на ГД:

 • Наднормено тегло или затлъстяване преди бременността: Излишните килограми могат да затруднят тялото да използва инсулина ефективно.
 • Фамилна история на диабет: Ако имате близки роднини с диабет, рискът ви е по-висок.
 • Възраст над 25 години: Рискът се увеличава с напредването на възрастта.
 • Предишни бременности с ГД или раждане на голямо бебе: Ако сте имали ГД при предишна бременност или сте родили бебе с тегло над 4 кг, рискът ви е по-висок.
 • Синдром на поликистозните яйчници (PCOS): Това състояние може да наруши хормоналния баланс и да увеличи риска от ГД.

Симптоми

В повечето случаи ГД не предизвиква видими симптоми. Ето защо е изключително важно да се провежда скрининг за ГД между 24-та и 28-та гестационна седмица, за да се открие състоянието навреме и да се предотвратят евентуални усложнения.

Въпреки липсата на явни симптоми при повечето жени, някои бременни могат да изпитат следните признаци:

 • Повишена жажда: Чувство за необичайна жажда, дори след прием на течности.
 • Често уриниране: По-чести позиви за уриниране, особено през нощта.
 • Умора: Чувство за постоянна умора и отпадналост, дори след достатъчно сън.
 • Замъглено зрение: Влошаване на зрението, замъгляване или затруднено фокусиране.

Диагностика

Диагностицирането на гестационен диабет (ГД) е ключов момент в проследяването на бременността, тъй като ранното откриване позволява навременно лечение и предотвратяване на усложнения. Основният метод за диагностика е оралният глюкозо-толерантен тест (ОГТТ), който се провежда обикновено между 24-та и 28-та гестационна седмица.

Процедурата започва с вземане на кръвна проба на гладно, за да се установи изходното ниво на кръвната захар. След това бременната жена изпива разтвор, съдържащ определено количество глюкоза. Впоследствие се вземат още няколко кръвни проби през следващите часове, за да се проследи как организмът реагира на приема на глюкоза и как се променят нивата на кръвната захар.

Резултатите от ОГТТ се сравняват с референтни стойности, специфични за бременността. Ако нивата на кръвната захар надвишават тези стойности в един или повече от измерените интервали, това се счита за показател за наличие на гестационен диабет. В такъв случай се назначават допълнителни изследвания и консултации със специалист, за да се определи най-подходящият план за лечение и проследяване на състоянието.

Лечение

Лечението на ГД има за цел да поддържа нивата на кръвната захар в нормални граници и да предотврати усложнения. Основните методи на лечение включват:

 • Промени в храненето: Здравословната диета с нисък гликемичен индекс е от съществено значение за контролиране на кръвната захар.
 • Физическа активност: Редовната физическа активност помага за подобряване на чувствителността към инсулин и намаляване на нивата на кръвната захар.
 • Инсулинова терапия: В някои случаи може да се наложи инжектиране на инсулин, за да се поддържат нивата на кръвната захар под контрол.

Запознайте се подробно с някои от симптомите – гестационен диабет симптоми и стойности.

Превенция

Някои мерки могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на ГД:

 • Поддържане на здравословно тегло преди и по време на бременността
 • Балансирано хранене с нисък гликемичен индекс
 • Редовна физическа активност

Гестационният диабет е сериозно състояние, но с правилно управление и грижи, повечето жени с ГД могат да имат здравословна бременност и да родят здрави бебета. Ако сте бременна или планирате бременност, консултирайте се с вашия лекар за скрининг и превенция на ГД.

Прегледана: 355

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече