Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

4 полезни съвета за избор на спално бельо

Доброто качество на спалното бельо може значително да подобри вашия сън. Обикновено това е последното нещо, което усещаме преди да заспим и първото, след събуждане. В наши дни всеки може да си закупи качествено спално бельо от различни места – фирмени магазини, супермаркети и онлайн магазини. При избора на правилен комплект спално бельо е важно да обърнете внимание на няколко неща – материала, начина на тъкане, броя на нишките и цвета.

Съвет 1. Изберете правилния материал

Комплектите спално бельо се правят от различни естествени и изкуствени влакна.

Памук

Памучната материя отвежда влагата от тялото и се пере лесно. Памукът обикновено не се деформира и не влошава качеството си с времето.

Египетски памук

Използва се  влакно с дължина 3,5 см от 100% памук, което прави плата безпрецедентно мек и изключително издръжлив. Рядък за българския пазар поради високата си цена.

Сатен

Съставен от 100% памук, с повече влакна на горния слой, отколкото отдолу, което придава гладкост и фин блясък. Не може да се сравнява с евтините платове на българския пазар, маркирани като „сатен“, които са направени от полиестер. По-малко стабилен от други материали поради метода на производство. Има мека и фина текстура.

Ранфорс

Спалното бельо Ранфорс се прави от 100% памук и е едно от най-популярните на пазара. Обикновено има плътна повърхност и е по-здраво, и по-меко от обикновените памучни комплекти. Структурата на влакната е спираловидна. Има по-голям брой нишки и е по-издръжлив на употреба и при пране. За разлика от стандартните  памучни комплекти, където може да има съдържание на полиестер, неговият състав е 100% памук.

Памук и полиестер

Подходяща комбинация за завивки и одеяла, тъй като им придава сила и устойчивост.  

Пима памук

Памук, отглеждан в САЩ, Австралия и Индия. Има къси влакна, което прави платът по-малко мек. Той е по-малко издръжлив, в сравнение с памука с по-дълги влакна. Не е наличен на българския пазар.

Супима памук

Памук, отглеждан в Южна Америка. По-дълги влакна от Пима, по-издръжливи и меки. Не е наличен на българския пазар.

Коприна

Спалното бельо от коприна създава усещане за естествена хладнина, поддържайки вашето удобство през нощта. Спалното бельо от коприна е хипоалергенно, което го прави идеален избор за хора, страдащи от алергии. Най-доброто спално бельо от коприна се прави от така наречената „Мълбери“ коприна, която е много издръжлива. Комплекти спално бельо от чиста коприна са редки на българския пазар, тъй като цената за двойен комплект започва от 1 000 лева. Комплекти спално бельо със смесена коприна могат да се намерят на по-достъпни цени.

Бамбук

Освен ако не се отглежда с пестициди, спалното бельо от бамбук е хипоалергенно по природа. Много е важно бельото от бамбук да се пере на деликатна програма в пералнята и ако е възможно, да се суши на въздух, защото платът не е много издръжлив. Спалното бельо от бамбук е идеалният избор за любители на еко живота и в момента е по-налично на българския пазар в сравнение с коприната.

Полиестер

Комплектите спално бельо от полиестер са най-честите и най-евтини на българския пазар. Тези чаршафи са груби и твърди и не дишат като естествените материи, което може да доведе до по-голямо изпотяване и неспокоен сън.

При избора на правилния материал за вашия комплект спално бельо е важно да знаете вашите индивидуални нужди, тъй като всеки вид материя има своите предимства и недостатъци.

Съвет 2. Обърнете внимание на броя на нишките

С изключение на копринените платове, при всичко останало, по-високият брой на нишките означава по-високо качеството. Броят на нишките може да варира от 50 до 350 cm2. Производителите достигат тези числа, сумирайки броя на вертикалните и хоризонталните нишки, които образуват плата на квадратен сантиметър. По-високият брой нишки прави плата по-мек и по-издръжлив.

Съвет 3. Не забравяйте начина на производство

Начинът на тъкане на спалното бельо определя как влакната са свързани помежду си. Важно е да се поясни какви са желаните характеристики на спалното бельо и след това да се избере вариант, който отговаря на вашите критерии. По-долу ще намерите основните начини на тъкане на спално бельо на българския пазар.

Перкал – Спалното бельо, което има еднакъв брой нишки отдолу и отгоре. Изключително издръжливо и меко.

Ранфорс – Същото като перкала, ранфорсът има еднакъв брой нишки отдолу и отгоре. Разликата между тях е, че ранфорсът използва по-малък брой нишки на квадратен сантиметър.

Сатен – Сатенът има повече нишки отгоре, отколкото отдолу, което го прави мек и нежен на допир, но също и по-слаб.

Съвет 4. Изберете правилния цвят

Хората реагират различно на различните цветове. При избора на спалното бельо е важно да го разгледате при същата светлина, която има в спалнята ви, тъй като текстилът изглежда различно на различна светлина. Различните цветове оказват различно въздействие върху обитателя на спалнята. Например цветовете от розово-лилавия диапазон се асоциират със създателност и плодовитост.

Прегледана: 225

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече