Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Видовете белодробни заболявания при човека

Човешките бели дробове са забележително сложни органи, жизненоважни за нашето здраве. За съжаление, те също са уязвими към голямо разнообразие от заболявания. Някои белодробни заболявания са временни и лесно лечими, докато други могат да бъдат хронични и дълбоко да повлияят на качеството на живот на човек. Ето задълбочен преглед на няколко често срещани вида белодробни заболявания:

При дихателните пътища

Тези заболявания засягат предимно мрежата от тръбички (бронхи и бронхиоли), които транспортират въздух в и извън белите дробове.

 • Астма: Хронично състояние, при което дихателните пътища се възпаляват и стесняват, причинявайки хрипове, задух, кашлица и стягане в гърдите. Тригери като алергени, физически упражнения и респираторни инфекции могат да влошат симптомите.
 • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ): Какво заболяване е ХОББ? Общ термин за прогресивни белодробни заболявания, включително емфизем и хроничен бронхит. Дългосрочното увреждане на дихателните пътища създава затруднения при изхвърляне на въздух от белите дробове. Пушенето е водещата причина, но замърсяването и генетиката също играят роля.
 • Бронхиектазии: Увреждането разширява трайно дихателните пътища, позволявайки на слузта да се натрупва, което води до инфекции. Цистичната фиброза е основна причина, както и повтарящите се епизоди на пневмония.

На белодробната тъкан

Тези заболявания засягат структурата на самата белодробна тъкан.

 • Белодробна фиброза: Белези по деликатните тъкани между въздушните торбички (алвеоли) правят дишането прогресивно по-трудно. Причините включват токсини от околната среда, някои лекарства и автоимунни заболявания.
 • Саркоидоза: Заболяване, включващо растежа на малки бучки от възпалителни клетки (грануломи) в цялото тяло, като белите дробове често са засегнати. Симптомите често се появяват и изчезват сами, но могат да станат хронични.

Заболявания на белодробното кръвообращение

Тези заболявания засягат кръвоносните съдове, пренасящи кръв между белите дробове и сърцето.

 • Белодробна хипертония: Високо кръвно налягане в белодробните артерии. Това напряга сърцето и може да доведе до сърдечна недостатъчност. Причините варират, като някои видове нямат известен тригер.
 • Белодробна емболия: Обикновено кръвен съсирек пътува от друга част на тялото (често краката) и се настанява в белите дробове. Това запушване може да бъде животозастрашаващо, причинявайки внезапен задух и болка в гърдите.

Други основни заболявания

 • Рак на белия дроб: Неконтролиран растеж на анормални клетки в белодробните тъкани. Водещата причина за смърт от рак, често е свързана с тютюнопушенето, но има и други причини.
 • Пневмония: Инфекция в алвеолите, причинена от бактерии, вируси или гъбички. Може да варира от леко до животозастрашаващо, особено при възрастни хора и хора с отслабена имунна система.
 • Остър респираторен дистрес синдром (ARDS): Тежко и често бързо развиващо се белодробно увреждане, причинено от сериозно заболяване или нараняване. Често се нуждае от животоподдържащи средства, докато белите дробове заздравяват.
 • Плеврален излив: Излишната течност се натрупва в пространството около белите дробове (плеврата) поради състояния като сърдечна недостатъчност, инфекции или рак. Това може да затрудни дишането.

Важна роля на превенцията и ранното откриване

Много от изброените до тук, могат да бъдат предотвратени или по-лечими, ако бъдат открити рано. Ето какво можете да направите:

 • Не пушете и избягвайте пасивното пушене.
 • Намалете излагането на замърсяване.
 • Ваксинирайте се. Ваксините срещу грип и пневмония могат да понижат риска.
 • Посещавайте редовно лекар.

Разбирането на различните видове рискове е от решаващо значение за поддържане на доброто здраве на дихателните пътища. Като сте наясно със симптомите и рисковите фактори и като предприемате превантивни мерки, вие можете да защитите своя организъм. Ако изпитвате някакви притеснителни симптоми, винаги се консултирайте с медицински специалист за точна диагноза и подходящо лечение.

Прегледана: 1135

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече