Кулинарят изкарал цяла седмица на системи във ВМА с тежка алергична реакция
Половин литър фреш от моркови, изпит на екс от Ути Бъчваров, едва не отне живота на популярния готвач и актьор след получена тежка алергична реакция. Заради кулинарния инцидент, случил се преди няколко години, Бъчваров вече консумира моркови само след термична обработка, или овкусени с оцет и олио като част от салата и туршия, пише Уикенд.
Като част от екипа на покойния Димитър Цонев в предаване по БНТ, Ути трябвало да представи полезните свойства на моркова пред аудиторията на обществената телевизия. За да не остава зян, изцедения в ефир половин литър пресен сок от моркови бил погълнат от Ути.
„Минути по-късно, когато отидох в гримьорната, не можах да се позная в огледалото. Целия бях подут, имах силно дразнене на носа и очите, които буквално бяха станали с големината на ябълки. Веднага ме откараха във Военна болница. Там прекарах цяла седмица на системи на легло, докато се възстановя напълно. Оказа се, че съм получил анафилаксия – алергична реакция, която се появява внезапно. Лекарите бързо установиха, че състоянието ми се дължи на голямото количество моркови, които съм консумирал – специфичните протеини в тях са предизвикали много тежка хранителната алергия. Оттогава много внимавам с морковите, въпреки, че са изключително полезни за зрението и поддържането на имунната система“, разказва Ути Бъчваров.
Телевизионният кулинар е имал и други премеждия, свързани със завидния му апетит. Преди две години, по време на едномесечна екскурзия в Южна Америка, Ути погълнал няколко мангрови стриди в изискан ресторант с гледка към водопадите Игуасу на северната граница между Бразилия и Аржентина и впоследствие два дни почти не излязъл от тоалетната. Въпреки това Ути не крие възхищението си от уменията на шеф готвачите в Аржентина, които признава за ненадминати.
Най-вълнуващото му кулинарно преживяване е в малък ресторант, помещаващ се в дървена барака в Ушуая – най-големия град в аржентинския архипелаг Огнена земя, който е наричан края на света. През есента на 2022 г. Ути стигнал до брега с лодка, за да посети малкия ресторант на местния шеф готвач. Там му сервирали 10-степенно меню, включващо майонеза с пасирани листа от водорасли, предястие с пушена сьомга от Магелановия проток, поднесена върху хрупкав чипс от водорасли, щипка от краб, миди с чесън, яхния от раци, мус от краб, оранжева сьомга с мус от фенел, говеждо месо и за десерт – тарт с френско грозде.
Коментарите са затворени.