Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Любо Киров имал прякор Белия в училище

Карал войниклъка на метри от вкъщи и родителите му мятали храна през оградата

Интересен прякор имал Любо Киров в училище. Наричали го Любо Белия. Години по-късно прозвището на певеца, който този октомври ще празнува 52-рия си рожден ден, дало име на първата банда, в която се изявявал, пише Уикенд.
 
С групата „Мистър Уайт” Любо, който е в журито на шоуто за имитации „Като две капки вода” по Нова тв, стартира музикалната си кариера. „Нещо смешно” е може би единственият собствен сингъл на бандата, която се представяла предимно с кавъри. Все пак да пее в „Мистър Уайт” било прекрасно начало за Любо, който преди да хване микрофона, бил барабанист. Сред малкото му професионални изяви като такъв е в метъл групата „Mortal Remains”.
С първите си барабани Любо, който е свирел и на пиано, се сдобил като тийнейджър. Събирал пари дълго време за комплекта, като родителите му също помогнали. Когато най-сетне седнал зад собствените си барабани, радостта била голяма. Любо провеждал репетициите вкъщи. Съвсем очаквано съседите активно се оплаквали от шума, който вдигал. Ситуацията приличала на тази на героя на Георги Мамалев във филм „Оркестър без име”, но той не се обезсърчавал от обратната връзка на комшиите за музикалните му изпълнения.
Певецът, чийто баща бил военен, израснал в блок в близост до Школата за запасни офицери в родния му град Плевен. За късмет Любо карал военна служба тъкмо там. Непосредствената близост улеснявала контакта с роднините му. Така че се виждали често, макар че Любо нямало как да излиза от поделението. Затова пък майка му често мятала пакети с провизии през оградата. „Получавах от време на време така необходимите дажби, които не ни стигаха в казармата. Те по парабула падаха в поделението”, разказва през смях Киров.
Музиката винаги му е била на сърце, макар да е завършил училището по керамика в Троян, а после и Художествената академия. Любо, чийто успешен период започва с група „Те”, е учил и „Теология”. Той изпитвал необходимост да си отговори на екзистенциални въпроси още от тийнейджърска възраст, което го и провокирало да задълбае в изучаването на Библията. Днес Любо, който е вярващ, продължава да чете библейски текстове. Помагали са му и неведнъж, когато се налагало да преминава през изпитания. Като това от преди години, при което певецът се озовал по спешност в ИСУЛ. Апандиситът му се спукал и претърпял сериозна операция. След като го преместили в реанимацията, отправял молитви към Бог да му помогне да се възстанови. Тъкмо тогава Любо имал странно преживяване. В просъница говорил с някого, но после, като питал медицинската сестра за него, разбрал, че няма такъв в реанимацията.

Любо е преживял и две тежки катастрофи. При една от тях пътувал с майка си с малка спортна кола към вилата им. Излезли на завой, но изпълнителят някак не съумял да го вземе, набил спирачки и колата се обърнала. Безкрайни му се сторили секундите, в които с майка му летели с главите надолу. Спогледали се като на забавен каданс. Тогава Любо си помислил, че следва най-лошото, но за щастие се случило чудо. Сякаш някой хванал колата и я обърнал, така че да падне на гумите като в памук. Автомобилът бил изпотрошен до неузнаваемост. После, който го видел, се чудел как са оцелели. Любо и майка му обаче се отървали само с леки натъртвания. Години по-късно, когато вече е известен певец, Любо претърпял инцидент и на магистрала „Тракия”. Колата му поднесла в локва и се ударила в мантинелата. Певецът отново се отървал с леки наранявания и уплаха, даже продължил пътуването си към Бургас, където трябвало да пее.
Хитовият изпълнител е имал и инциденти на сцената. Един от тях обаче завършил с принудителен отпуск. Заради прословутите си скокове по време на изпълненията си, веднъж на варненска сцена Любо паднал и счупил крак. Наложило се да отменя обявени концерти, което довело до „много мъчителен период на бездействие, както и на финансови загуби”, а тъкмо в този период имал необходимост от тези постъпления. След операция и прекарване на седмици в гипс, Любо ходел известно време с патерици.
Певецът неведнъж е преминавал и през душевни изпитания. В такива моменти се затварял в себе си. Почти не излизал от дома си и не говорел с никого. Предпочитал да се върне към обичайния ритъм на ежедневието си, чак когато съумеел да се съвземе. „Не може да ти се даде голямото предизвикателство и големия успех, ако не се справиш с малкия преди това. Това е тежка раница, която може да те смачка от отговорности, ако искаш да ти се случат изведнъж големите неща”, казвал е Любо.


Прегледана: 380

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече