Warning: Undefined array key "arenabg" in /home/niejenite/public_html/wp-content/plugins/arenabgads/jsoncheckbox.php on line 62
Как да изберем кухненски нож? - Ние жените
Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Как да изберем кухненски нож?

Въпреки популярността на комплектите кухненски ножове, с които разполагаме у дома, основната част от работата обикновено се извършва само с един или максимум два ножа. Когато купувате първия си качествен, японски кухненски нож, трябва да се съсредоточите върху покупката само на един – такъв, който пасва удобно на ръката ни и е лесен за използване. 

Ако в кухнята ви е необходимо различно острие, по-късно можете да закупите допълнителен такъв с по-специфично предназначение и да създадете личен комплект кухненски принадлежости, които ще са ви от помощ при всяко готвене.

Преди да закупите кухненски нож, помислете за следното:

 • Какъв вид искате да имате (като вземете предвид ястията, които приготвяте).
 • Размер, за да можете да го използвате спокойно.
 • Дали острието трябва да е изцяло от неръждаема стомана.
 • Дали искате да се научите да го заточвате сами.
 • Колко пари сте готови да платите за него.

Дизайн и материал

Основният дизайн не се е променил драстично през последните 10 000 години, като по този начин той си остава острие с дръжка. В областта на материалите (особено стоманата) и тяхната обработка е постигнат голям напредък.

Качеството и цената на един кухненски нож днес се определят от:

 • Качеството на стоманата.
 • Метода, използван за превръщането на стоманата в острие и нейното закаляване.
 • Колко остро е острието и колко дълго запазва остротата си при правилно боравене с него, което зависи най-вече от горните две точки.
 • Колко често е необходимо да се заточва и колко труден е този процес.
 • Балансът между острието и дръжката и усещането в ръката.
 • Качеството на дръжката и нейната изработка.

Кухненският нож е незаменим инструмент, който се отличава с две основни характеристики: функционалност и ергономичност. В ежедневните кухненски задачи той трябва да „върши работа“. Освен простотата на рязане, естетическият аспект е друга характеристика, която трябва да се вземе под внимание.

Общи правила при избора на дизайн на острието

Колкото по-широко е острието, толкова повече то е предназначено за рязане на зеленчуци и плодове и по-малко подходящо за общи задачи, като например рязане на парчета. 

Тесните остриета са по-подходящи за рязане на сурово месо или риба и не са подходящи за бързо нарязване.

Ако искате многофункционален нож за рязане на по-големи количества месо, риба и зеленчуци, Gyuto са отличен избор. Ако предпочитате малко по-къс тип острие, моделите Santoku са правилният избор. 

Още по-ориентирани към зеленчуците са моделите Nakiri и Usuba. Кухненските ножове, подходящи за големи парчета месо и риба, са Yanagiba, Sujihiki и по-широкият Gyuto.

За нормално рязане без използване на сила, остротата е от ключово значение за по-голямата част от кухненските ножове. Тези остриета обикновено са по-тънки и по-чувствителни за по-трудни задачи, като например рязане на кости, нарязване на риба (филетиране) или отваряне на кокосов орех. За по-трудни кухненски задачи се нуждаем от подходящ, по-дебел вид, като Deba.

Разгледайте модели и цени на японски кухненски ножове на следния адрес: https://chefsblade.bg/nojove

Прегледана: 155

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече