Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Какво е бариста? И какво е бъдещето на тази професия?

Майсторският бариста може да направи изкуството на приготвянето на кафе да изглежда лесно. Макар че ресторантьорството предлага многобройни възможности за работа, има само един истински експерт, когато става въпрос за кафе и свързаните с него напитки – бариста. Този квалифициран човек, често наричан „художник на кафето“, притежава обширни познания за кафето и владее изкуството на приготвянето, украсата и обслужването на клиентите.

Какво представлява бариста?

Най-просто казано, бариста е човек, който приготвя и/или сервира кафе и напитки на основата на кафе. Те могат да включват еспресо и напитки, приготвени от еспресо, като лате, капучино и напитки с айс кафе.

Бариста е квалифициран в приготвянето на напитки, приготвени от кафе, и обикновено има обширни познания за различните видове кафе, предлагани по целия свят.

Как изглежда работата на бариста?

Работата като бариста може да означава много различни неща. Бариста в хотелски кафе-бар може да приготвя и сервира само основни напитки от кафе и еспресо, докато бариста в пълноценно кафене често сервира и други напитки като чай, шприцове и замразени напитки.

Бариста в кафене може да сервира и леки храни като сандвичи, багети, торти или закуски. Работата включва почти непрекъсната работа с клиенти.

Баристите са специалисти в своя занаят, като познават отлично кафените смеси, изкуството на печенето на кафе, тънкостите на работата и поддръжката на машините за еспресо и деликатното умение да разпенват мляко. Тези безценни умения могат да бъдат придобити чрез специализирани курсове за баристи, където начинаещите могат да разкрият тайните за създаване на перфектната чаша кафе и да овладеят изкуството на професията.

Качества на добрия бариста

1. Разширени познания за кафето

Добрият бариста е опитвал всеки вид кафе и има добър вкус, за да различава различните вкусове на кафето и да може да адаптира рецептите според желанията на клиентите.

2. Да бъде добър слушател

Тъй като всеки клиент има свое уникално виждане за това какво прави неговата перфектна чаша кафе, важно е да се вслушвате в специални заявки като „екстра хот“, „двоен шот“, „шот със сироп“.

3. Познания за кафето по света

Баристите, които работят в хотел или в мултикултурен град и сервират кафе на международни клиенти, трябва да обръщат особено внимание, тъй като по света има много различни ритуали и видове кафе.

4. Креативност и стабилна ръка

Опитният бариста е и истински артист, известен с майсторството си в „лате изкуството“. Те умеят да създават сложни, предизвикващи усмивка мотиви върху повърхността на капучиното, като умело изливат млечна пяна върху еспресото.

5. Умения за обслужване на клиенти

Притежаването на отлични умения за обслужване на клиенти и бързината на действие също са ключови качества за успешния бариста.

6. Добра памет

Добрият бариста ще може да запомни всички рецепти на популярни напитки, както и да жонглира с подготовката на няколко поръчки едновременно, без да пропусне нищо.

Перспективи за кариера на бариста

Кариерните перспективи на бариста са разнообразни и вълнуващи. Възможно е да работите в ресторант, кафене, магазин за кафе или хотел. В много големи градове има изискани заведения, които също се нуждаят от квалифицирани работници.

Това е работа, която може да се върши навсякъде по света, включително в огромни градове и малки населени места.

Прегледана: 435

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече