Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Всичко, което трябва да знаете за бялото злато

Бялото злато е популярен избор, когато става въпрос за бижута, но какво точно представлява то?

Ако сега навлизате в света на бижутата, може би сте любопитни да научите повече за бялото злато, как се произвежда и дали е добър избор за вас. В тази статия ще разгледаме неговия произход, състав и причините, поради които то се е превърнало в търсен избор сред любителите на бижута. Независимо дали обмисляте поупка, или искате да разширите познанията си, в долните редове ще научите основните неща, които трябва да знаете за този пленителен метал.

Какво представлява бялото злато?

Бялото злато е вид метал, който често се използва в бижутерията. То е сплав, направена чрез комбиниране на чисто жълто злато с други бели метали, като сребро, паладий или никел. Получената смес създава траен и красив метал, който наподобява външния вид на платината или среброто.

Как се произвежда бялото злато?

  1. Извличане: Първата стъпка е извличането на злато от земята чрез добив. Златната руда обикновено се добива от златни мини или чрез процеса на рециклиране на злато.
  2. Пречистване: Извлеченият материал се подлага на процес на пречистване, за да се отстранят примесите. Обикновено това се извършва чрез методи като топене или химическо рафиниране, за да се получи чисто злато.
  3. Образуване на сплави: Чистото злато е твърде меко, за да се използва в бижута, затова трябва да се легира с други метали, за да се повиши неговата издръжливост и здравина. Обикновено използваните метали за сплави на бяло злато включват сребро, паладий, никел и цинк. Тези метали се добавят в точни пропорции, за да се постигне желаният цвят и свойства.
  4. Смесване и топене: Златото и избраните легиращи метали се смесват заедно и се разтопяват в пещ при високи температури. Този процес гарантира, че металите са добре комбинирани и ще се получи хомогенна сплав.
  5. Леене или формоване: След като сместа бъде разтопена и хомогенизирана, тя може да бъде отлята във форми за създаване на различни бижутерийни компоненти като пръстени, гривни или колиета. Алтернативно, сплавта може да бъде оформена на листове или проводници за по-нататъшна обработка.
  6. Охлаждане и довършителни работи: След като компонентите на бижутата са отлети или оформени, те се охлаждат, за да се втвърди сплавта. След като се охладят, изделията се полират, излъскват или обработват с други техники за довършителни работи, за да се постигне желаният външен вид и блясък.
  7. Родиево покритие: За да се подчертае белият цвят и да се осигури допълнителна защита, бижутата от бяло злато често се покриват с тънък слой родий. Родият е благороден метал, който придава на бялото злато неговата ярка и отразяваща повърхност.

Каква е разликата между бялото и жълтото злато?

Една от основните разлики между бялото и жълтото злато е техният цвят. Жълтото има топъл, наситен оттенък, който често се свързва с традиционни и класически бижута. Бялото, от друга страна, има ярък, сребрист вид.

Друга разлика между бялото и жълтото злато е техният състав. Докато жълтото се изработва единствено от чисто злато, бялото е сплав, получена чрез комбиниране с други бели метали. Този процес на легиране придава на бялото злато отличителния му цвят и свойства.

Има ли чисто бяло злато?

Не, не съществува такова нещо като чисто бяло злато. Бялото злато винаги е сплав, което означава, че е смесено с други метални елементи, за да се получи желаният цвят и свойства. Чистото злато е естествено жълто на цвят и е твърде меко, за да се използва в бижута само по себе си, затова трябва да се смеси с други метали, за да се увеличи неговата здравина и издръжливост.

Колко процента от жълтото злато има в бялото?

Процентът на жълтото злато в бялото злато може да варира в зависимост от конкретната използвана сплав. Обикновено бялото злато се изработва със смес от злато и други бели метали като сребро, паладий, цинк или никел. Съдържанието на злато обикновено е около 75% или 18k, докато останалият процент се състои от другите метали. Важно е обаче да се отбележи, че точният процент може да варира в зависимост от конкретното бижутерско изделие и производителя. В случая на 14-каратово бяло злато, което е често използвана сплав, процентът на жълтото злато е около 58,3%. Това означава, че 14-каратовото бяло злато е съставено от 58,3% чисто злато и други метали, които му придават бял вид.

По-издържливо ли е бялото злато от жълтото?

Бялото злато обикновено е по-здраво поради добавянето на други метални сплави. Чистото злато е мек метал и може лесно да се надраска или повреди, поради което често се смесва с други метали, за да се увеличи неговата здравина и издръжливост. Конкретните сплави, използвани в бялото злато, могат да варират, но обикновено се избират заради тяхната здравина и способността им да поддържат желания цвят и свойства на бижутата. Това прави бялото злато популярен избор за ежедневно носене, тъй като то е по-устойчиво на износване в сравнение с жълтото.

Важно е обаче да се отбележи, че бялото злато все пак може да се надраска и да покаже признаци на износване с течение на времето, така че все пак са необходими подходящи грижи и поддръжка.

По-скъпо ли е бялото злато от жълтото?

Цената на бялото злато може да варира в зависимост от фактори като чистотата му, конкретната използвана сплав и колебанията на пазара. Като цяло цената на бялото злато е сходна с тази на жълтото със същата чистота. Важно е обаче да се отбележи, че цената на бижутата от бяло злато може да бъде малко по-висока поради допълнителните стъпки, свързани с производството му.

Процесът на легиране и използването на други метали могат да увеличат общите разходи за производство на бижута от бяло злато. Освен това някои бели метали, използвани в сплавта, като например паладий, също могат да допринесат за по-високата цена. В крайна сметка дали бялото злато е по-скъпо от жълтото, зависи от конкретното бижу и неговите характеристики.

Защо в един момент бялото злато започва да прилича на жълтото?

Бялото злато в крайна сметка започва да прилича на жълтото поради естествен процес, наречен „пожълтяване“. Бялото злато е покрито с тънък слой родий – благороден метал, който му придава яркобелия вид. С течение на времето обаче това покритие от родий може да се изтрие, разкривайки основната метална сплав, която има жълтеникав оттенък. Ето защо всички бижута от бяло злато променят цвета си с течение на времето и придобиват жълтеникав оттенък.

Прегледана: 760

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече