Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Безопасно ли е кърменето по време на бременност?

Кърмене

Кърмата е най-добрата храна за бебета. Според експертите на Световната здравна организация през първите шест месеца от живота на новороденото, то може да бъде изцяло на майчино мляко. Кърмата е отличен източник на хранителни вещества и също така на антитела и куп полезни вещества, които съхраняват мъника здрав.

СЗО препоръчва на майките да не отбиват своите рожби и поне в първата половина след тяхното раждане да ги хранят основно с кърма. Кърменето може да продължи до 2 годинка и нагоре на детето като постепенно в хранителния му режим се добавят нови продукти, според възрастта на малчугана. Всъщност няма горна граница за спиране на кърменето, но в един момент кърмата си остава съпътстваща храна.

Кърменето е най-естественият процес, които допринася и за  близост и връзка между майката и детето, категорични са педиатрите. Топлината, ласката и усещането между тях продължават чрез храненето. Медицински изследвания сочат, че бебетата на кърма са много по-здрави и спокойни.

Позитиви при кърменето    

По категоричен начин са установени ползи от кърменето, които са свързани с физическото, психическото и емоционално състояние на малките деца. Лекарите твърдят, че бебетата на майчино мляко имат по-добър имунитет и съответно са по-малко податливи на болести.

От друга страна се отчитат ниски нива на тревожност при мъниците. Децата, които вместо адаптирани млека приемат само кърма през своето първо шестмесечие, са с по-малък риск от затлъстяване. Неоспорим факт е също, че емоционалната връзка е много по-силна между родилката и новороденото.

Бременност и кърмене

Ако сте с малко бебе и го кърмите, но от скоро сте бременна отново, най-нормалните въпроси са  безопасно ли е кърменето по време на бременност и докога ще може да храните бебока с майчино мляко. Причината е, че по време на кърменето организмът отделя окситоцин. Това е хормонът, който е възможно да предизвика контракции в матката.

Все пак лекарите са на мнение, че бременност и кърмене едновременно не причиняват вреди нито на плода, нито на мъничето.  Тоест, ако имате една една нормална и здрава бременност, няма опасност за плода и можете да продължите с кърменето без тревоги и притеснения. Освен това не съществува риск и за кърмачето, защото майчиното мляко не губи своите положителни характеристики.

За да е напълно спокойна майката, най-удачно е тя да следи своята нова бременност и да консултира всички възникнали въпроси с лекуващия си лекар. Има ситуации, в които той може да препоръча отбиване на бебето. Те не са толкова чести, но тъй като процесът е строго индивидуален,  изисква се специализирана намеса. Става въпрос за бременности, които протичат рисково. Към тези случаи спада очакването на близнаци, например.

Друга възможност е наличието на опасност за задържане на бременността. Признаците най-вече са силни контракции, кървене или съпътстващи заболявания на майката. Тогава може да се наложи прием на определени медикаменти, които да са несъвместими с кърменето. Преценката е наложително да е на специалист, който да реши нужни ли са допълнителни консултации и изследвания на майката.

Отбиване на бебето

Прекъсването на кърменето поради нова бременност и независимо от нея е процес, който изисква специално отношение към бебето и потребностите на майката. Обикновено това може да се случи в период, в който са минали първите месеци след раждането и мъникът вече е готов за включване на нови храни в менюто му.

Ако имате възможност да направите плавен преход към преминаване на адаптирани млека и твърди храни, според възрастта на бебето, това ще е най-добрият вариант. По-трудно е отбиването на децата, които изцяло са били на майчино мляко.

При тях кърменето не е само източник на храна, но и начин за успокояване и поддържане на емоционалната връзка с мама. В този случай може да се посъветваме с педиатър, акушерка или с консултант по кърмене как да се случи преходът по плавен и деликатен начин.

Процесът определено е строго индивидуален и е нужно да бъде съобразен с навиците на малкото дете. Емоциите може да са силни и при майката, но с необходимата подкрепа да не са травмиращи нито за нея, нито за рожбата й.

Източник на изображения: Мамапедия   

Прегледана: 4625

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече