Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Начини на лечение на диабет

Независимо дали имате диабет тип едно или тип две, има много налични видове лечение на диабет, които можете да използвате, за да контролирате нивата на кръвната си захар. Те биха могли да помогнат за предотвратяване на появата на усложнения.

Лечения на диабет тип 1

Управлението на диабет тип 1 е дългосрочен процес. Това включва коригиране на вашата диета, упражнения и проследяване на глюкозата, за поддържане на нивата на кръвната захар в нормалните граници. С възрастта лечението, може да претърпи промени.

Един новаторски вид терапия за диабет тип 1, се нарича имунотерапия. Подобно е на обучението на имунната ви система, да понася алергени. По същия начин, чрез обучение може да помогне на тялото ви да произвежда повече инсулин или да забави нуждата ви от инсулин.

Друго потенциално лечение включва използването на инсулинова помпа за прилагане на инсулин под кожата.

В близко бъдеще може да сте в състояние да избегнете напълно нуждата си от инсулин. Най-новото развитие включва използването на лекарство, наречено teplizumab. Това лекарство действа, като променя белите кръвни клетки във вашата имунна система, за да произведе нов тип имунна клетка, която убива клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса.

Има и някои предварителни проучвания, които предполагат, че канелата и витамин D могат да бъдат полезни. Агонистите на глюкагон-подобния пептид-1 рецептор могат също да бъдат от полза за намаляване на количеството инсулин, необходимо за контролиране на нивата на кръвната захар.

Лечение на преддиабет

Получаването на тест за предиабет може да бъде полезен начин за предотвратяване на бъдещи усложнения от диабет тип 2. Това също е добър начин да започнете да работите за по-здравословен начин на живот.

Преддиабетът е състояние, при което тялото не реагира добре на инсулин. При нормален човек панкреасът ще произвежда повече инсулин, за да се опита да накара клетките да реагират. Но когато човек има преддиабет, клетките не реагират и нивата на кръвната захар се повишават.

Основната причина за заболяването е затлъстяването. Хората със затлъстяване са изложени на по-висок риск от развитие на диабет тип 2. Рискът се увеличава и ако човек има фамилна анамнеза, хипертония или нива на триглицериди, които са високи.

Има няколко възможности за лечение. Те включват лекарства, упражнения и диета.

Промените в начина на живот включват намаляване на заседналия начин на живот, по-здравословна диета и редовни упражнения. Може да бъдете посъветвани да говорите с диетолог относно тези промени. ADA препоръчва приема на метформин като лечение от първа линия за преддиабет.

Други методи, включват лекарства, които могат да бъдат предписани на пациенти с висок риск. Те включват инсулин и глипизид. Тези лекарства могат да помогнат за забавяне на развитието, но не действат толкова добре, колкото промените в начина на живот.

Предотвратяване

Приемането на правилните лекарства, правилните промени в начина на живот и спазването на план за лечение, са методи, които биха могли да помогнат за намаляване на риска от развитие на сериозни усложнения.

Когато имате диабет, тялото ви не може ефективно да използва глюкозата за енергия. Вместо това, тя се натрупва в кръвта. Може също така да попречи на имунната система.

Едно от най-разпространените лечения за диабет, включва редовна физическа активност. Извършването на упражнения може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар и помогне за предотвратяване.

Прегледана: 4195

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече