Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Койна Русева дала 500 000 за образование на децата си

Актрисата изучи и тримата си наследници във Великобритания

На Койна Русева и мъжа й Румен Станчев вероятно ще им прилошее, ако започнат да изчисляват точно колко са похарчили за образованието на децата си. Всичките им наследници – две момчета и едно момиче, са завършили престижни училища във Великобритания, за които се плащат луди пари. Груби изчисления показват, че само за таксите за обучение семейството е броило над половин милион.

Като всяка горда майка, Койна Русева не пропуска случай да се похвали с поредната диплома, която са получили децата й. Това става доста често, тъй като е родила цели трима наследници и всеки от тях има афинитет към ученето. Проверка на таксите в учебните заведения, в които са се обучавали, обаче е достатъчна, за да накара всеки средностатистически българин да изпадне в ужас. Койна и мъжът й, който е икономист, не са средностатистически българи, но дори за тях половин милион са сериозно предизвикателство.
Актрисата се похвали преди дни с дипломата на сина си Константин. Момчето избрало да наследи професията на талантливата си майка, но вместо като нея да се обучи в софийския НАТФИЗ, взело тапия в Ирландия. „Този симпатяга вече официално ми е колега! Попътен вятър, майко, в тази весела професия”, пожела Койна на сина си. И разкри, че младежът е учил в престижната „The Lir Academy” в Дъблин. Проверка на „Уикенд” показа, че това е най-евтиното обучение, получено в семейството на звездата. Бакалавърският актьорски курс на момчето е 3-годишен. Таксите, ако става въпрос за първо образование на гражданин на Евросъюза, какъвто е младият Константин, се поемат от държавния бюджет на Ирландия. Студентите плащат вноска от „само” 3000 евро плюс допълнителна такса от 193 евро. Това е нищо на фона на сумите, платени за дипломите на другите две деца в семейството. Те са обучавани не в Ирландия, а в Англия, където ситуацията със студентските такси е съвсем различна.
Дъщерята на актрисата – Калина, която е най-голямото й дете, първо учи в Американския колеж в София, където образованието не е евтино, но не е и непоносимо скъпо. После обаче момичето се мести в Англия и се записва в престижната гимназия „Oakham School”, която има вековни традиции. Основана е още през 1584 г. Проверка на „Уикенд” показа, че таксата на срок там е над 13 000 паунда. В нея се включва цената на общежитието, но дори и така е непосилна за повечето българи, а вероятно и за доста британци. Затова пък образованието е на ниво.

След гимназията момичето се записва в лондонския университет „Куин Мери”, който завършва преди 4 години. Според проверка на „Уикенд”, таксите там стигат 18 хиляди паунда на година за британци и 30 хиляди за чужденци. За късмет на семейството, по времето, в което Калина се е обучавала, Англия все още е член на Евросъюза, така че момичето най-вероятно е минало с по-малката сума. Но дори и така обучението й за 4 години е излязло 72 хиляди паунда, което се равнява на близо 84 000 евро или 160 бона в български пари.
Най-малкият син в семейството – Калоян, в началото на лятото се дипломира в гимназията на кака си. 5 години обучение там струват общо 130 хиляди паунда. Тепърва предстои момчето да влиза в университет.
Излиза, че само висшето образование на Калина и средното на Калоян трябва да са излезли на семейството над 200 хиляди паунда (230 хиляди евро), без да се смятат другите разходи по издръжката на младежите. Добавяйки разходите за бъдещият актьор Константин и частичното обучение в гимназия на голямата сестра, сумата е над 250 000 евро, което в български пари е половин милион. Актрисата не е показвала снимки от гимназията на Константин, но ако и той е бил в същото средно училище, в което са учили брат му и сестра му, парите набъбват до огромни размери.
Не е случайно, че майката толкова много се гордее с дипломите на своите деца. От една страна е логично да се радва на труда, който са положили, за да ги получат. От друга обаче би следвало да е още по-горда, че с мъжа й са успели да поемат всички тези разходи. Говори се, че поне засега децата показвали, че усилията на родителите им са си заслужавали.


Прегледана: 5670

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече