Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Симптоми и причини за рак на яйчниците

Ракът на яйчниците е вид рак, който засяга яйчниците. Съществуват редица симптоми, които трябва да знаете, за да го разпознаете и предотвратите. В тази статия ще се разгледат симптомите, диагностиката, лечението и рисковите фактори. Добре е да сте наясно с всички симптоми, които изпитвате и при съмнения – незабавно да потърсите медицинска помощ.

Повече за състоянието и неговите признаци, може да научите тук – рак на яйчниците симптоми

Разпознаване на симптомите

Ракът на яйчниците е злокачествено заболяване на яйчниците, които са част от репродуктивната система на жената. То се появява, когато клетките, които съставляват яйчниците, се разрастват неконтролируемо и нахлуват в околната тъкан. Той може да се появи в единия или в двата яйчника. Лечението обикновено включва операция или химиотерапия. В ранните етапи симптомите, често са сходни с тези на други общи заболявания, затова е важно да се обърнете към лекар възможно най-скоро.

Симптомите могат да включват болка или дискомфорт в корема, запек или често уриниране. Тези признаци се появят и при други видове заболявания, като анемия, заболяване на щитовидната жлеза или хормонален дисбаланс. Поради това, състоянието може да бъде трудно за откриване в ранните му стадии. Други симптоми включват, подуване на корема, загуба на апетит и усещане за прекалено бързо напълняване.

Диагностика

Лекарят ще ви помогне да определите дали имате рак на яйчниците и да реши как да лекува заболяването. Лечението вероятно ще включва химиотерапия, облъчване или операция. Когато заболяването се диагностицира и открие рано, тези методи могат да бъдат много ефективни. В зависимост от стадия и вида на раковите клетки, лечението може да включва комбинация от тези методи.

Тъй като ракът често не се открива по симптомите, е важно да се правят редовни прегледи. Ултразвукът, компютърната томография и трансвагиналният ултразвук са някои от наличните скринингови изследвания. Други изследвания могат да включват кръвни тестове, при които се търси маркерът CA-125. Видът на скрининговите изследвания, на които се подлагате, зависи от конкретните ви рискови фактори. Ако имате повтарящи се симптоми, трябва незабавно да се обърнете към вашия лекар.

Лечение

Лечението на рака на яйчниците зависи от степента и стадия на рака. Стадиите варират от локализиран, който не се е разпространил в близките органи, до далечен, който се е разпространил в далечни органи. Ранното диагностициране помага за подобряване на ефективността на лечението. Въпреки това други фактори, като възраст, общо здравословно състояние и вид на раковите клетки, също могат да повлияят на ефективността на лечението.

Хирургията обикновено е първият метод на лечение. Тя може да помогне за определяне на стадия на заболяването, а хирургът да отстрани лимфни възли и тъканни проби от околните области. В някои случаи хирургът ще отстрани възможно най-голяма част от рака, което е известно като операция за отстраняване на тумор. В редки случаи жената може да се нуждае само от операция за отстраняване на яйчника, като матката остава непокътната. Добрата новина е, че при някои случаи е възможно след тази процедура, тя все още да е в състояние да зачене.

Рискови фактори

Съществуват много фактори, които биха могли да увеличат риска от развитие на рак на яйчниците. Например – генетична връзка с близки членове на семейството, които са развили рак на яйчниците. По същия начин, ако сте жена, която е използвала противозачатъчни таблетки в продължение на повече от 10 години, без да използва прогестерон, сте изложена на по-висок риск. Въпреки че тези рискови фактори не гарантират, че ще се разболеете от заболяването, те могат да ви помогнат да вземете информирано решение за защита на себе си и на семейството си.

Генетиката е друг рисков фактор. Жените, които имат фамилна анамнеза за рак на яйчниците, са с около 35 до 70 % по-застрашени от развитие на заболяването. Генетични синдроми като синдрома на Линч също са свързани с по-висок риск от развитието му.

Прегледана: 1870

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече