Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Майсторица! Аделина Радева стана художник, вече не прави бижута

Аделина Радева очарова още с първата си изложба, която откри в Палавеевата къща в Копривщица. Рисуването не е единственият талант на журналистката на БНТ. Тя умее и да изработва бижута, при това професионално. И двете си хобита Аделина усъвършенства доста дълго време. Първо се увлича по бижутерството и за да изучи занаята, журналистката даже посещаваше курсове. Преди време направи и изложба в арт център в столицата. Днес Аделина е загърбила страстта си към изработването на накити заради рисуването.

„Рисуването измести бижутата, защото това са различни неща, които правим с ръце”, сподели Аделина Радева тези дни. Освен това психологическата нагласа е друга, когато е пред бялото платно с четка в ръка. Тя все още много обича бижутата, но сега просто няма време за тях.
Аделина, която и преди години е посягала към четката, се върна трайно към това си хоби преди 2 години, след като се раздели с Нова тв, в чийто ефир водеше в тандем с Виктор Николаев сутрешния блок „Здравей, България”. Тогава, сред причините за решението си, Аделина изтъкна желанието да промени начина си на живот. С напредването на годините човек обръща повече внимание на свободното време, на пълноценното общуване, оценява ги и затова често биват предпочитани дори пред по-високата заплата. Така станало и при Аделина, за чието възнаграждение в Нова тв се носеха легенди. Тя се върна в БНТ – телевизията, която й е на сърце. Покрай професионалната промяна, тя имаше повече време за приятелите и семейството си, както и за себе си. Започна да запълва тези желани свободни моменти с рисуване. Преди време тя сподели и намерението да посещава уроци по изобразително изкуство.

Тъкмо с необходимостта от лично време, в което да сбъдваш мечтите си, е свързано името на първата й изложба. „Неизпратени писма”, защото в тях са нещата, които човек не смее да направи. Но тези писма все пак в един момент ще бъдат прочетени и той ще разбере, че желанията не търпят отлагане. „Целта на изложбата не е да ме представи като художник, а да представи желанието на човек да отваря пространства в личното си време, което мисля, че ни липсва”, сподели Аделина тези дни. Посланието, което тя иска да отправи с картините си, е да вдъхне смелост на всеки да направи това, което иска.

При медийните си изяви, свързани с изложбата, журналистката не скри вълнението си, защото става дума за нещо, за което не разчита на дългогодишния си опит, и е съвсем различно от това, което е свикнала да прави. Дори изпитвала известно неудобство, защото не се чувства художник. И все пак още преди да открие изложбата си, талантът на Аделина е признат от много приятели, които вече имат нейни картини в домовете си. През годините тя ги е изненадвала приятно като им е подарявала свои платна. Раздала е повече от 20 картини, колкото събра в изложбата си „Неизпратени писма”. Тв водещата е подарявала на приятелки и много от бижутата, които е изработвала, пише „Уикенд“.

Тя отдавна се занимава с изработката на накити. Приема това си хоби като терапия, защото работейки върху поредното бижу, се изключва за околния свят. Тъкмо така й действа и рисуването, на което се отдаде в последните две години. Отърсва се професионалните ангажименти в телевизията и твори, което за нея е свобода. Защото с отминаването на времето, споделяла е Аделина, идва момент, в който осъзнаваш, че от живота ти отсъства лекотата, това веселие, което си спомняме и сме носталгични към него. На нея й се прищяло да се върне към тези усещания, да почувства тази свобода, което станало чрез рисуването.

Не се знае дали журналистката е реализирала желанието си да ходи на уроци по изобразително изкуство, но пък е споделяла, че е усъвършенствала уменията си на бижутер с различни курсове. Аделина Радева посещавала занятията месеци наред, за да се научи да работи с различни техники. Днес тя умее да изработва бижута с телчета, като за целта използва най-различни клещи – за стискане, рязане, извиване. Може да прави накити с низане. Най-трудната техника, която е усвоила, е изработването на бижута на специално малко „индийско станче”, както го е описвала. На него се тъче и се създават големи плетени гривни или пък кръгли гердани. Тази техника изисква време и търпение. Сложна е и доста пипкава, защото се използват миниатюрни мъниста. Аделина не се задоволила с нея. Перфекционизмът я отвел даже при професионални бижутери, които я научили на металолеене. Така че журналистката може и да топи сребро с горелка, да отлива, после да минава с вал.

Страстта й към бижутерството продължи доста време, докато тази към рисуването не я измести. Използва пастели и акрилни бои, а картините, които събра в изложба, е рисувала между новинарските емисии, в изборните студиа, президентските дебати, в стаята си, в Резово, където обича да ходи, в Пловдив и в Бургас, където се чувства добре. „Най-вече когато имам възможност, защото трябва да си извадя боите, да помисля, да се концентрирам, а това е голям лукс за начина ми на живот”, сподели Аделина Радева наскоро. Затова и моментите, в които има възможността да рисува, определя като подарък за самата нея, защото тогава се чувства спокойна и щастлива.

Прегледана: 1650

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече