Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Пишман „проповедници“ ловят лапнишарани! Обещават рай и пари, но…

Обърканото ни и безнадеждно време роди нова религия, обещаваща щастие, земни наслади и дъжд от пари. Съвременни гурута учат, че това лесно се постига с позитивно мислене, тайно ноу-хау и някои трикове, близки до езическите ритуали. Това обаче се оказва доста добър бизнес модел, с който търговците на щастие трупат пачки на гърба на отчаяни наивници и лапнишарани. Но, както се казва, светът е голям и спасение дебне отвсякъде.

Привикнали заради вресливата им самореклама да приемаме жреците на тази нова религия като безобидни водещи на евтино шоу, но те печелят изключително добре от безкритичните си последователи. Наталия Кобилкина обяви преди месец цена от 10 000 лева (с 50 процента намаление от 20 000 лева) за семинар, който ще направи дамите успешни, тигрици в леглото, ще си намерят богат принц, и каквото си пожелаят – това е мантрата на всяка нейна изява, но сега цената е друга. Преди това тя проповядваше как една жена да задържи мъжа до себе си. Но фактът, че преди около петилетка Кобилкина се разведе след 11 г. брак, показа, че нейното ноу-хау определено куца.

„Несеминарът“ на Юли Тонкин, срещу VIP билет от 399 лева, пък обещава богатство, намиране на смисъла и всякакви други утопии. Само преди броени дни дори издаде книга, която съветва как да се печели от имоти в България.

Дизайнерката Миглена Каканашева–Мегз също се изживява като пастор на модната позитивистична религия. След като се прочу у нас с някои доста криминални схеми за печелене на пари, тя изведнъж откри пътя към духовното в Дубай. Сега тя търси простосърдечни хора с пари, които да я последват. Своите семинари за 2022 г. тя е опаковала като практики за самопознание и духовно развитие с наслова „Семената на промяната“. Експерти обаче са категорични, че тези и още поне дузина ловки манипулатори проповядват идеология, която действително може да бъде пагубна.

Нито един от тези гуру няма никакво образование, или поне съмнително, а практиките им са сравними със сектантски сборища. Не парите, дадени на псевдогурута, а повече любопитство, критично мислене, правилна професионална литература или образование, са началото на всяка позитивна промяна в живота ни, коментират  потребители в интернет форуми.

Прегледана: 2145

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече