Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Отиде си секретарката на Тодор Живков

Легендарната секретарка на Тодор Живков – Ангелина Горинова, е починала. Възрастната дама бе най-близка до сърцето му след покойната му съпруга Мара Малеева.

И до днес Ангелина остава в аналите като „несменяемата“ секретарка. Още като млада тя изземва цялата кабинетно- административна власт и пази достъпа до Първия.

Дори на „петолъчката“ – личния телефон на Тато, първо се чувал нейният глас. Знае се, че Живков е бил много благодарен за нейната работа и дори ѝ подарил апартамент, за да живее щастливо с мъжа си ген. Горинов. Голямата ѝ слабост бил синът ѝ Камен, който е известен в артсредите с прякора си Тимоти. И до ден днешен той движи с наследниците на соцелита. Горинова има и по-голяма дъщеря от първия си брак.

Ангелина запазва пълно мълчание до края на живота си и никога не издава тайните на Тато. Не дава и едно интервю за работата си с него.

И до днес се носят митове и легенди за влиянието на секретарките на бившия Първи над него и управлението на страната. Още навремето те са наричани под сурдинка „сиви кардинали“, тъй като знаели тайните на Тодор Живков, и от тях треперели дори членове на всемогъщия ЦК на БКП.

Първата секретарка на Живков е Николина Попова. Предана и дискретна, тя е неотлъчно до Първия цели 32 години – от 1954 до 1986 г. До смъртта си през 2002 г. пази реномето на Тато. Проговаря за отношенията си с Живков едва на смъртния си одър.

„Уважаваше ме и ме ценеше. Имам хубави спомени, беше добър човек. Сутрин никога не пропускаше да пие кафе със сътрудниците си, включително и с мен. Беше много внимателен. Не пропускаше да ни поздрави за 8 март. За 25-годишнината от народната власт той подари на всичките си сътрудници по един хубав часовник“, разказва в последните си дни Николина. След нея е Ангелина Горинова. Тя до последно остава до Тодор Живков.

Прегледана: 2425

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече