Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Людмила Живкова имала ясновидски способности като Ванга! (Стреснала баща си, като си забола игла в крака)

25 години от смъртта на пророчицата Ванга се навършиха на 11 август. Знае се, че житейският път на ясновидката се е преплел с този на Людмила Живкова – дъщерята на Тодор Живков, от 60-те или 70-те години на ХХ век.

Виждали се често, помежду им имало приятелство, подсилено от любопитството и интереса на Людмила към способностите на пророчицата. Но като че ли малко се е обръщало внимание на тезата, че силната им връзка може да се е базирала и на общите им духовни разбирания. Нещо повече, Ванга се отнасяла към дъщерята на бившия Първи като към „човек от моя свят“.

За това пише Елит Николов в книгата си „Дъщерята на надеждите“. „Ванга от своя страна се отнасяше към нея като към „свой човек“, като към „човек от моя свят“, пише Елит Николов, който в края на 1976 г. става директор на Института за култура към Комитета за изкуство и култура и БАН. Той подчертава, че нито се съмнява в наличието на подобен род способности у Людмила Живкова, нито ги потвърждава.

Все пак изтъква, че има не едно свидетелство за явления и способности, трудни за приемане от здравия разум. Людмила Живкова не само се потапяла в подобна мисловна среда, но понякога предизвиквала удивление „със своите прозрения и наглед необичайни способности, с непривичните за обикновения човек прояви“.

„Твърди се от хора, на които може да се вярва, че е уплашила баща си със способността да търпи болезнено физическо въздействие върху себе си, без да страда, овладявайки с волята си силната физическа болка. Убеждавала го в способността на човека да влияе и със силата на духа върху тялото и предметния свят, а той не й вярвал. Взела игла и пред очите му започнала да боде крака си без каквато и да е видима проява на страдание. Казват – и без белези. Той избягал от нея. Това е само епизод. Вероятно е имало и други случаи, когато се е отдавала на необичайни практики и въздействия“, пише Елит Николов.

Той допълва, че в информацията след научна среща във Виена запознал Людмила Живкова с идеите на индуския професор Прем Кирпал, който го увещавал да се приобщи към борбата в защита на болката от съвременната медицина, която „притъпявала насилствено този извечен и основен механизъм на биологичния хомеостазис у всяко живо същество“. Людмила възприела разказа с любопитство и започнала да обяснява, че именно надмогването на болката довеждало до истинска радост онзи, който успее да я надделее, пише „Минаха години“.

Ванга и Людмила Живкова били изключително близки. „В общуването й с пророчицата Людмила Живкова се държеше като нейна съмишленичка. Тя не само й се възхищаваше, но я възприемаше като обект и на научен интерес“, пише Елит Николов в книгата си. Той припомня, че по инициатива на дъщерята на бившия Първи в Академията на науките, както е известно, бил създаден научен съвет, посветен на многостранни наблюдения и обяснения на способностите, с които Ванга станала известна в целия свят.

Двете споделяли вярата в прераждането. Елит Николов описва в детайли разбиранията и вижданията за културата на Людмила Живкова, както и за духовните й търсения и кои философски тези е приемала за близки до своите.

Прегледана: 4220

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече