Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

52-годишната Есил Дюран със 7 операции на таза, челюстта и лицето! Певицата имала халюцинации

На 5 юли Есил Дюран отпразнува 52-ия си рожден ден, но се опитва да заличи от спомените си един друг ден, който се оказва най-критичният за живота й. Преди 31 години, когато е в началото на кариерата си, Есил преживяла зверска катастрофа в Норвегия и едва оцелява.

21-годишната певица цели два месеца се борела за живота си в болница в Тронхарм с изпотрошен от двете страни таз, крак, ръка, челюсти и ключица. Претърпяла 7 животоспасяващи операции за 2 месеца. Драмата била неописуема, а цяла Норвегия говорела за зловещата катастрофа. Есил обаче избягва да говори за този инцидент, който едва не я оставил инвалид. Днес, при всяка промяна на времето болежките й започвали да й напомнят за кошмарния момент.

„Най-страшният белег, който нося и който продължава да ми напомня за ужасяващото нещо, което съм преживяла, е дясната половина на лицето ми. Белегът не е толкова дълбок, но е променено изражението на профила ми. Хората си мислят, че имам пластични операции. Нищо не съм правила! Казвали са, че не могат да ми помогнат кой знае колко, защото изисква изключително тежки манипулации. Пострадалата дясна част на лицето ми е взела всичко лошо от преживяното – тя е запечатала ужаса, който е преминал през мен“, споделя изпълнителката.

През 1991 г., малко след идването на демокрацията, Есил заминала да пее по кораби в скандинавските страни. Най-престижното тогава за музикантите било да спечелят договор за чужбина. Заедно с още няколко музиканта сформирали група и още на втория месец получили мечтания договор. В гладните години на прехода музикантите нямали нито сценични дрехи, нито оборудване, нито микробус, с който да се придвижват, пише „Уикенд“.

Тогава финландският им мениджър решил да им купи всичко това наведнъж, за което обаче трябвало да се издължават дълго време. Групата подписала  договори, според които трябвало да изнася поредица концерти, между които нямала никаква почивка. Преходите били много дълги и непосилни най-вече за шофьора им. На най-високата точка на Норвегия – Норд Кап, шофьорът им Васко заспал от преумора на волана и микробусът им се ударил в огромна скала. За лош късмет на Есил, ударът бил от нейната страна. Певицата била на задната седалка.

„Понасям удара и от цялата апаратура, която беше отзад, а седалката на човека да шофьора ме блъсва в коленете и счупва таза ми. Понасям преден, страничен и заден удар в един миг! Двама души, които седят до мен, също падат върху ми, защото ние потъваме в канавка, която е вдясно, от моята страна! Единственото, което остава здраво, е мозъкът ми! Цялото ми тяло е с множество фрактури. Имах счупени челюсти, крак, ръка, ключици, таз! Спомням си, че езикът ми беше останал навън с часове, беше изсъхнал, целият в стъкла. Стъклото се беше счупило в лицето ми и издрало цялата ми кожа. Счупена, изкривена, в позиция, в която не мога да се мръдна! След като премина първоначалният шок, всичко започна да ме боли! Единственото хубаво нещо е, че това ми се случи в Норвегия. Лекарите се справиха перфектно! От края на света, където има само лишеи и мъхове, ни транспортираха по най-бързия начин с хеликоптер! Цяла Норвегия говореше за тази катастрофа“, връща се към кошмарните си спомени певицата.

В клиниката, в която я настанили, тя преживяла много тежки дни. „Нямах здраво място по себе си. Бях на морфин, бях се наркоманизирала! Единственият начин, по който можеха да се спрат болките ми, беше наркотикът… Накрая вече и повръщах. Аз никога не бях пробвала дори марихуана, сега бях по принуда на морфин! Спомням си халюцинациите си. Виждах как една от медицинските сестри иска да ми вкара вода в кръвта и да ме убие – наумих си, че е лоша. Виждах някакви огромни черни воали, надвиснали на леглото ми, и се опитвах да ги махна“, спомня си певицата.

В продължение на 2 месеца Есил приемала само течна храна през сламка. Когато започнала да се възстановява, лекарите й слагали слушалки в ушите и й пускали албум на любимия й Майкъл Джексън. Днес Есил изтръпва всеки път, щом чуе негова песен, защото се връщала към спомените за тежкото състояние, в което е била. Обинтованата Есил леко се поклащала в такт с музиката, а лекарите и сестрите се събирали в стаята й, за да гледат как пациент в реанимацията танцува.

Есил претърпяла няколко животоспасяващи операции. За да закрепят строшения й таз, й поставили външни 8-килограмови метални тежести, с които се придвижвала в инвалидната количка. Челюстите й били затворени с метални шини в продължение на 2 месеца.

Когато лекарите я закрепили, певицата решила да се прибере в България. Нямала пари за самолетен билет и пристигнала с влак. Крехката певицата се стопила от 2-месечното гладуване. Тя не казала на родителите си какво е преживяла и когато я посрещнал на хасковската гара, баща й не успял да я познае. Когато им разказала за катастрофата, певицата им спестила половината от травмите си. След това постепенно им признавала за още една.

Есил решила да не обвинява и да не търси справедливост от заспалия шофьор, който вече е покойник. За нея и близките й най-важно било, че е останала жива. Скоро след инцидента тя отново получила покана за работа на кораб и приела.

Прегледана: 26605

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече