Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Ето я съпругата на ген. Мутафчийски! (Първо ФОТО ТУК)

Съпругата на ген. Венцислав Мутафчийски – д-р Елена Мутафчийска, продължава да бъде енигма, макар той да беше начело на НОЩ повече от година. За нея се знае, че също е лекар психиатър, и към момента е началник-отделение на приемно-диагностичното звено към Центъра за психично здраве „Н. Шипковенски“ в София.

Въпреки че жената до директора на ВМА не държи на публичността, а тъкмо обратното – предпочита да избягва светлините на прожекторите, в интернет пространството тя е главен герой в не една или две докосващи сърцето благородни истории. Една от тях е за бездомника Иван, който всички жители на столичния кв. „Младост 1“ отлично познават. Той се появява на пазарчето в квартала в края на юли 2014 г. и заживява там.

Родителите му са починали, а сестра му не желае да има каквото и да било общо с него. Той не пречи на никого – не проси, не досажда, не рови по кофите и не създава проблеми. Кротък е, но абсолютно безпомощен и неадекватен, за да се грижи сам за себе си. Въпреки многобройните сигнали от хора, които се опитват да му помогнат, социалните само трупат преписки и не се задействат. Не могат да го приберат и насила, защото Иван не е агресивен и няма как да бъде задържан.

В същото време бедният бездомник добива още по-окаян вид и потъва в абсолютна мизерия. Тогава журналистката Милена Илиева, която случайно го открива, се заема с неговата история. Тя осъществява връзка именно с д-р Мутафчийска, която изиграва ключова роля за спасението на Иван.

В рамките на няколко дни му издават лични документи и го приемат за лечение в Център за психично здраве. След няколко институции той е настанен в защитено жилище за хора с интелектуални затруднения в София. После го наемат в строителна фирма, за да изкарва сам прехраната си, и започва чисто нов, нормален живот.

Прегледана: 10794

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече