Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Новинарката на Би Ти Ви Марина Цекова се ражда в България заради Чернобил

Почти всички свързват 24 декември с Бъдни вечер. Но не и Марина Цекова. Новата водеща на новините на Би Ти Ви има доста по-важен повод за празнуване. Точно на 24 декември преди две години тя стана майка за първи път. Марина кръсти дъщеря си Тамара, а баща на детето е Златомир Йочев – водещ на сутрешния блок на „България Он Еър“.

За разлика от повечето си колежки Марина хич не бързаше да се завърне на работа. Изчака повече от година след раждането, за да се появи отново в ефира на „Нова“, където доскоро работеше. „Месец след завръщането ми на работа продължава да е трудно. Физически съм в телевизията, но емоционално съм и вкъщи“, разказа синеоката журналистка през пролетта.

Половин година по-късно тя вече има нова месторабота. Цекова тихомълком се раздели с „Нова“ и се присъедини към Би Ти Ви. Получава покана, след като репортерът Петър Нанев напусна медията, за да стане пиар на Здравното министерство, пише „Галерия“. За момента тя води следобедната емисия в 17 ч., но според слуховете се очаква скоро да оглави и централните новини.

За самата Марина се знае твърде тъй малко, тъй като журналистката не повдига завесата на личния си живот. Много от нещата в живота й се случват не по предначертания план. Дори и раждането й. „Трябвало е да се случи в Киев. Заради Чернобил се налага спешно да дойдем в България. Малко изневиделица се случва моето раждане тук“, обяснява Цекова, чиито родители са инженери.

Майка й е наполовина украинка и унгарка, а баща й – наполовина българин и чех. Марина прекарва една година от детството си в Киев, където за нея се грижи баба й. След това се мести с родителите си в София. Учи в елитната немска гимназия, където е най-добра не по литература, а по математика. Любовта към писането се появява чак в по-горните класове.

Образованието си продължава в Германия, където учи „Публицистика и комуникационни науки“ и „Филмови науки“. Изкарва стажове в различни медии, сред които и „Дойче Веле“. Известно време дори е главен редактор на българската версия на списание „Индиго“.

Но след 6 години в Германия решава да се завърне. Реалността тук я полива със студен душ. Оказва се, че образованието и опитът й навън не са от голямо значение. И пак случайно попада в „Нова“, където нейна приятелка изпраща биографията й. Така започва стаж там, а след 3 месеца вече е наета на работа. Доскоро, преди да се превърне в кадър на Би Ти Ви.

Прегледана: 30313

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече