Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Любка Кумчева НЕУЗНАВАЕМА след пенсионирането! Бившата синоптичка с минимална пенсия

От 6 години насам пенсионерката в прогнозата за времето – обичаната от всички Любка Кумчева, не работи за НИМХ. Тя бе пенсионирана след 46-годишен стаж в БАН, но за усърдния си труд получи минимална пенсия.

Любка не е огорчена, макар да признава, че преживява трудно. Въпреки това е запазила топли отношения с по-младите си колеги, които редовно я канят на гости на бившето й работно място, за да не я обзема носталгия по миналото.

Откакто е редова пенсионерка, метеороложката се е променила до неузнаваемост. От червените й букли в косите няма и помен. Кунчева вече се носи с къса подстрижка в светлорус цвят. Усмивката си обаче е съумяла да запази същата, с която я помнят и колегите й от НИМХ.

В първите години след пенсионирането преживяла депресивен период. Не искала да излиза от къщи и единствено се показвала на пейката пред блока си. Трудно й било да свикне с минималната пенсия и мисълта, че трябва да си брои стотинките за хляба, а кренвиршите вече били лукс за нея. „Каквото е за целия народ, това е и за мен“, отсича Любка. Сега в ежедневието й помагал нейният син, когато тя роди на пределната 41-годишна възраст.  

Легендата Кумчева, с която са отраснали поколения, има 20 години стаж в БНТ. Кариерата й започва през 1968 г., когато в телевизията решават, че прогнозите за времето трябва да се водят от специалист. Обявен бил конкурс, който младата служителка на НИМХ спечелила.

„Започнах с много страх и притеснение, защото прогнозата за времето се излъчваше на живо“, спомня си синоптичката. След раздялата с БНТ Любка продължила да работи за Института по метеорология. До пенсионирането си тя никога не е напускала БАН. От дългогодишната си дейност като метеоролог тя установила, че прогнозите на родните синоптици се сбъдват между 85 и 90 на сто.

Кумчева си спомня като свой най-голям провал, когато навръх 8 март обявила хубаво време, а на женския празник клоните на дърветата щели да се счупят от сняг. Сегашните си колеги приема със смесени чувства. Неин любимец си остава Емо Чолаков, защото имал образование и чувство за хумор.

Зевзекът, който години наред съобщаваше времето от ефира на Би Ти Ви, изненадващо се отказа от това си амплоа преди почти 2 години и започна работа като метеоролог в държавното предприятие „Ръководство на въздушното движение“ със заплата от 10 000 лева на месец.

Прегледана: 13673

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече