Warning: Undefined array key "arenabg" in /home/niejenite/public_html/wp-content/plugins/arenabgads/jsoncheckbox.php on line 62
Столетниците коренно променили живота на Мира Добрева (Вижте какво научила от тях) - Ние жените
Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Столетниците коренно променили живота на Мира Добрева (Вижте какво научила от тях)

„Каквоно си фърлила назадь, айнва ше найдеш напреш!”, казал 105-годишният дядо Том, когото Мира Добрева срещнала в Смолян преди години. Тогава не му повярвала. Тези дни се убеди, че е прав.

Емблематичната водеща на БНТ бе трогната от отношението на колеги, които я канят да разказва за книгата си „Столетниците на България”. Заради пандемията, Мира Добрева отложи представяне на томчето за пролетта, както и пътуванията си свързани със събитието, но ето, че изненадващо и за нея самата, колеги й помогнаха.

„След като разбраха, че заради пандемията, няма да мога да имам премиера на книгата, журналисти от всички медии ми протегнаха ръка и разказват за Столетниците! Не само сайтове, вестници и списания, но телевизиите, с които обикновено сме в жестока конкуренция, в този случай сме едно… Не знам какво съм оставила подире си и дали нещо хубаво ще намеря занапред, но сега благодаря на всички, които показваме, че заедно сме по-силни и можем наистина много!”, написа развълнувана Мира Добрева във фейсбук тези дни, пътувайки към „Дарик радио”, за да даде интервю на колегата си Ники Кънчев, пише „Уикенд“.

Почитателите на водещата на „Отблизо с Мира”, а отскоро на предаването „Питай БНТ”, реагираха бурно на поста й в социалната мрежа, потвърждавайки, че получаваш отношението, което даваш. Една от дамите, коментирали поста на Мира, изтъкна, че има повод да се харесва.

Водещата, която е доста активна във фейсбук, отговори: „Харесвам се… вече”. Никой не попита защо. Дамата само й написа, че е трябвало отдавна. „Една от моите баби ми каза: „Ам то акълъс тъкмо дойде и ти земеш, че са клопнеш и умреш!”. Та дано не е късно!”.

Мира Добрева е имала и рядката привилегия да се запознае с двойки столетници на 101 г. и 105 г., на 99 г. и на 95 г. Срещнала се и с две съученички – баба Тана и баба Стана, които са на 100 г. и на 101 г., и които през целия си живот не са се разделяли и сега са столетнички приятелки. „Има любов на 100 г.”, казва Мира Добрева пред Ники Кънчев и с умиление споделя за тържествата по случай рождени дни на столетници, за които се събирали много роднини, идвали и от чужбина.

Някои имат и самотни празници. „Такава поразяваща любов видях, на каквато всъщност аз се надявам”, обобщи Мира Добрева. Тя изтъкна, че всеобщата представа, че когато остаряваш, любовта се изпарява, а не е така. „Точно, когато нищо не ни остава за даване и вземане, човек може да изпита най-чистата любов”, казва Мира и допълва, че той иска само да даде още малко време на другия, който споделя дните му. 

Покрай срещите си със дълголетниците на България, Мира Добрева стигнала до важни изводи, които може би са част от разковничето за дълголетието. Всички възрастни хора, прехвърлили 100 години, с които се е срещала, са се трудили. При това става дума за тежък, къртовски труд.

„Само една баба, съпруга на царски офицер, никога не беше работела. Защото царят не позволявал на съпругите на офицерите да работят. Тя дошла от Чехия, от Прага с няколко бални рокли в България. Баща й бил съсобственик на братята Прошек, бирената фабрика”, разказва Мира Добрева.

Жените, навършили 100, са повече от мъжете. Жената столетник е много по-вероятно да е раждала. Освен това е по-възможно да стигнеш до дълголетие, ако си женен. Това са част от изводите на Мира Добрева, които даже обсъждала със специалисти. Има много столетници в големите градове.

И всички спазват строг режим. Стават рано и лягат рано. Винаги закусват, обядват в 12 и вечерят рано, още в 16-17 ч. След това не се яде, „за да не ти е тежко на стомаха”. „Ако искаш, чедо, да станеш на 100 години, нема много да ядеш и ще ходиш по стълби”, запомнила е Мира Добрева един от съветите им.

Всички канели Мира пак да им гостува. Дори и сега в пандемия, с която журналистката се извинявала, че отлага срещите. Баба Станка обаче й отвърнала: „Какво? Ковид? За мен най-страшната болест знаеш ли коя е? Въшките. Лазят ти по челото. Не можеш да ги изтребиш тези въшки… Всичко го правите вие, медиите.”

Прегледана: 7254

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече