Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Коварен грип погуби Надя Тодорова! Днес се навършват 95 години от рождението на покойната звезда

Голямата актриса на малките роли Надя Тодорова си отиде на 90-годишна възраст в Прага, в нощта на 20 срещу 21 юни 2016-а. Напусна ни завинаги след коварен грип, причинил увреждания на сърцето.

Ако днес беше жива, тя щеше да празнува 95-годишнината си. Уви, коварен грип със силата на Ковид-19 я отне завинаги от българската сцена.

В чешката столица кино и театралната звезда от „Дами канят“ и „Опасен чар“ живя около 5 години. Премести се там, за да може дъщеря й да се грижи за нея – наследницата й Тони е реставратор в централноевропейската държава.


В последните една-две петилетки от живота си Надя не беше никак добре със здравето. Тя страдаше от тежка форма на диабет, а имаше и други медицински проблеми.
 
Особено трудно се оказа положението й през есента на 2014-а, когато два пъти я хоспитализираха заради предизвикани от силни антибиотици кризи с панкреаса. „Два месеца и половина прекарах по болници. Бях търпелива и послушна, за да мога да се радвам поне още малко на живота. Това го правех не заради себе си, а заради близките ми. Лично аз не се страхувам от смъртта и болките”, сподели пред „Уикенд” след изписването си великата актриса.

И допълни, че имала и тромбоза на фронтална вена, която не била за подценяване.

Заради диабета тя беше прикована на инвалидна количка и й биеха инжекции с инсулин. Захарната болест бе увредила необратимо нервните окончания на краката й, но Надя понасяше стоически хала си и не се жалваше.  
Разбира се, фактът, че бе обездвижена, я натъжаваше. Мъчно й беше, че
не можеше да ходи на пазар, да се среща с хора.

В Прага Надя Тодорова не можеше да се похвали с голямо разнообразие. Четеше, рисуваше, размишляваше, разглеждаше стари архиви и се връщаше назад в спомените си. Най-хубаво й беше, когато я канеха в местния Български културен център на някое събитие. Тогава двама юнаци идваха с лека кола, качваха инвалидната количка в багажника и закарваха актрисата.

Прегледана: 4631

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече