Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Певицата Катя Близнакова: Заради Ковид-19 се преквалифицирах на готвач

За кулинарните умения на Катя Близнакова се говорят легенди в артистични свят. Опиталите от гозбите й са във възторг и казват, че изпълнителката на хита от началото на 90-те „Лиляно, моме” има изключителен талант не само на сцената, но и в кухнята.

Покрай пандемията и дългия престой вкъщи русокосата фурия решава, че е време да завърти по-сериозно черпака. Започва да готви всеки ден и да събира верни приятели на парти. Окуражена от позитивните им отзиви, прави снимки на засуканите ястия и събира рецепти. Така се оформила първата й кулинарна книга, която ще види бял свят през ноември.

„Имам верни фенове на моите кулинарни творения. Най-заклетите почитатели на манджите ми са Георги Христов и Милица Божинова. Те с любов омитат всичко, което им поднеса. Ще добавя и бившия ми мъж – Венци Мартинов, който винаги е бил доволен от сготвеното. Понякога се шегувам, че ще се преквалифицирам на майстор готвач. Шега – не шега, на там отиват нещата. Почвам да приемам поръчки за кетъринг. Вече правих вечеря за 25 души в хотел „Мура” в Боровец. Получават ми се нещата чудесно! На 24 ноември сама ще приготвя и отбраните ястия за имения ми ден и представянето на първата ми кулинарна творба. До сега имам издадени две книги с поезия. Част от стиховете са изпети от мои колеги.

Винаги съм обичала да обгрижвам близките си с вкусни ястия, а покрай Ковид-19 участията ни паднаха драстично. Това освободи доста време и аз реших да се посветя на готвенето, което ми се отдава”, разказва Катя.

Още като студентка тя спретвала разни аламинути, въпреки че тогава трудно се намирали по-засукани продукти. Явно е носила кулинарния талант без да знае, но пък идва време да го разкрие пред хората, които са гледали участието й в „Черешката на тортата”. Там гозбите на Близнакова предизвикват фурор.

„Когато съм влюбена, манджите ми се получават перфектно. Ако съм в лошо настроение, допускам грешки. Тогава вкусът не същият. Разсеяна ли съм – това също се отразява на ястието, дори да правя супа, няма да има онзи вкус, който любовта й придава. Запалих се по готвенето, когато заживях с моя любим мъж – Костис. Той готвеше феноменално и аз, за да му докажа, че съм по-добра, се захванах с импровизациите. Като типичен грък и потомък на рибари, той притежаваше верига  магазини за риба и правеше уникални морски ястия. Но българската кухня е малко по-различна. За това приготвям по негова рецепта само октопод с доматен сос и канела. Харесвам средиземноморската кухня, обожавам я просто, но съм факир и на българската”, хвали се пред „Уикенд” Близнакова.

Тя умее да приготвя почти всякакво ястие, стига да не включва пилешко месо. Катя има фобия от пернати и дори не докосва птици, нито ги готви, макар че знае рецепти за направата им. Може да меси хляб и да точи домашни кори, без някой да я е учил на това. Като малка наблюдавала баба си Драга, която била факир на тестените изделия, въпреки че работила като учителка по литература.

В онези времена била глезено дете – никой вкъщи не я карал да помага в домакинството. Веднъж майка й я помолила да смели домати за лютеница. Катя мляла, мляла, пък й омръзнало, защото искала да излиза навън при децата. Каквото останало несмляно, хвърлила в кофата за боклук. Когато родителката й се прибрала, останала учудена от малкото количество сос за лютеница. Потърсила обяснение от дъщеря си, но чула лаконичното: „Толкова домати си ми оставила, толкова съм ти смляла”.

Най-строгият й критик е личният готвач на Тодор Живков – бай Данчо, както е известен Йордан Стоичков. Двамата са приятели от години и взаимно са дегустирали манджите си. Татовият готвач бил изключително строг към ястията на Близнакова. Когато нещо не му харесвало, правел строга забележка, посочвал точно в какво е сбъркала и давал безценни съвети.

Прегледана: 12573

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече