Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Българинът Размиг Чакърян прави уникални ръчно изработени торби с арменска калиграфия

Българинът с арменски корени Размиг Чакърян изработва уникални платнени торби с бродерия – калиграфия на птици. Това е специфична форма на писане на орнаменти, където се правят букви в изображенията на птици.

„Занимавам се с това от малък. Научи ме моята баба, която е била бежанка. Много ми е разказвала и за холкоста и мрачните й преживявания заедно с нейната майка, но това е друга тема. В моето изкуство тя няма място“, разказва Чакърян.

Преди няколко години той решава да превърне хобито си в бизнес и започва да бродира платнени чанти. Учудващо за него, успехът им е мигновен. Предлага ги в своя интернет сайт и е буквално заринат от поръчки.

Известният калиграф казва, че понякога в древен почерк срещаме ръкописи и го бъркаме с калиграфия. Но трябва да ги разграничаваме. Ръчното писане се използва за украса на вече написани букви, придавайки им форми на птици, животни или понякога хора, докато калиграфията е изкуство да се работи с букви.

„Тя е минималистично изкуство, но в същото време е върхът на перфекционизма. На пръв поглед е много просто – черни линии, изрисувани върху белия лист. Но това е наистина трудно изкуство, като например музиката. Ако сте написали нещо, вече не можете да го поправите. Всяка малка точка трябва да бъде съвършена“, уточнява Размиг Чакърян.

Въпреки че Армения е много малка страна и едва можете да я забележите на картата, тя има свой собствени и уникални традиции в езика и почерка. За арменците езикът не е просто език, който те говорят всеки ден. Това е начин на мислене.

Още за арменското „АБВ“

„Изобретяването на нашата азбука датира от 405 г. сл. Хр. По това време монахът св. Месроп Маштоц създава арменска азбука, състояща се от 36 знака. Въпреки че предците ни са говорили на родния си език, те не са имали скрипт за писане или четене, така че е трябвало да използват други езици за това“, с гордост разказва Размиг Чакърян.

Ако погледнете арменската азбука, определено ще забележите, че тя не е като другите азбуки. Причината е, че Маштоц деликатно работи върху създаването на азбуката и е създал арменската азбука като напълно уникален шедьовър.

Размиг Чакърян разкрива и един много интересен факт за арменската азбука – ако я сложим в равностранен триъгълник, ще видим следното изображение: буквата на всеки ъгъл означава Бог, Христос и Свети Дух на арменски език.

Арменското буквено изкуство и неговите културни изрази са вписани в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството през 2019 г.

Прегледана: 21675

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече