Warning: Undefined array key "arenabg" in /home/niejenite/public_html/wp-content/plugins/arenabgads/jsoncheckbox.php on line 62
Защо късното хранене е толкова вредно за дамите? - Ние жените
Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Защо късното хранене е толкова вредно за дамите?

Късното вечерно хранене е вредно за жените – то сериозно застрашава тяхното сърдечно здраве. До този извод са стигнали американски учени, писа „Уикенд.


За разлика от мъжете, при дамите сърдечното здраве е много по-зависимо от състоянието на метаболитната им система. В англоезичните издания дори се среща термина кардиометаболитно здраве. Знае се също така, че храненето в първата половина на деня помага на жените да запазят фигурата си и дори да отслабнат, за разлика от късното похапване, което носи забавен метаболизъм и наддаване на тегло.

За съжаление обаче, вредите на късното хранене не се ограничава с това. Изследователите установяват, че при него нарастват и нивата на възпалителни маркери, които се свързват с развитието на диабет и сърдечносъдови заболявания. Всъщност, редовното хранене на определени интервали предпазва организма от рязкото вдигане на кръвната захар – нещо което се случва, ако човек не яде нищо през деня и се натъпче по време на вечерята. Дамите трябва не само да внимават какво ядат и колко са големи порциите, но и да се съобразят с часа на храненето. Трябва да се избягва варианта, в който вечер се поемат твърде много калории. Резултатите от новото изследване са категорични, че дисбалансът с превес във вечерното меню, колкото и здравословно да е то, е рисково за сърдечносъдовото здраве на дамите. Изследването е дело на учени от Колумбийския университет в Ню Йорк.


За целите на проучването си екипът на д-р Ноър Макаръм привлекли 112 жени на възраст между 30 и 36 г. Регистрират показателите им в началото на проекта и година по-късно – измервали стойности на артериално им налягане, холестерола и кръвната захар, като взимали под внимание физическа активност, хранителен режим, телесно тегло и вредните им навици (като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол).


За рамките на прочуването жените водили дневник на хранителния си режим. На базата на него учените могли да изчислят, че жените, които приемали повече калории след 18 ч. са с по-лоши показатели за сърдечносъдово здраве. Де факто за всеки 1% увеличен прием на храна след този час, числото на сърдечносъдовото здраве спадало. Сходни резултати се получили и при хранене след 20 ч.
Жените, които се хранели предимно вечер, имали високо кръвно налягане и страдали от диабет, се казва в заключенията на учените. Това несъмнено доказва една публична истина за дамите – че не е важно само колко и какво се яде, а и кога се седя на масата.

Прегледана: 5102

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече