Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Бизнесдамата Ваня Ламбева: Смятам се за благословена!

Ваня Ламбева е родена в София в семейството на дипломат.Дълги години е живяла в различни държави по света.  Завършила е английска гимназия, има магистърска степен по история на изкуствата и магистърска степен по маркетинг. Била е кмет на с. Туден и е основател на спортния клуб в Годеч. През 2016г. създава Асоциацията „Дива Земя”.Организатор е на първата детска асамблея „Земята на децата”. Ето какво сподели в Международния ден на жената 8-и март Ваня.

Г-жо Ламбева, миналата година вие проведохте първата детска асамблея „Земята на децата”? Разкажете ни как се роди идеята, ще има ли второ издание?

Национална Асамблея „Земята на Децата“ е мечта, която търпеливо изчака своя момент. Това е събитие от национален характер без аналог обединяващо децата на България. Над 300 деца от всички 28 области в България взеха участие в първата националната Асамблея „Земята на децата“, която се проведе в Националната спортна академия в София на 1 юни 2019 година. Грандиозното събитие бе открито от детския радиохор, който изпълни химна „Детска планета“, написан специално за Асамблеята. Идеята се роди да бъде в полза на по-доброто бъдеще и реализация на тези талантливи млади хора, които да получат удовлетворение не само в личния си живот, а да бъдат посланици за доброто на цялата земя. Точно затова се спрях на това име – „Земята на децата“ и посветих проявата на моя баща, който цял живот беше дипломат и лице на България пред света.

Подкрепата на толкова много институции и популярни лица от света на бизнеса, спорта, изкуството ни дават самочувствието, че не сме сами и това, което правим има смисъл. Благодаря на всички които застанаха до нас и повярваха, че начинанието ни е водено само от добри намерения, без комерсиални подбуди. Благодаря на Областна администрация на Софийска област, на НСА „Васил Левски“ в лицето на проф. Пенчо Гешов, Комисията за закрила от дискриминацията, НХА, Пожарна безопасност с Витоша в лицето на г-жа Весела Вацева, адв. Искра Стефанова, на продуцента Меги Савова.

Чуха се мнения, че копирате Асамблея „Знаме на мира”, как ще ги коментирате ?

Сравнението с Асамблея „Знаме на Мира“, приемам като огромен комплимент. Идеята за единство чрез творчество и спорт и събрани на едно място туптящи детски сърца е велика, чиста и по свой начин вълшебна. Тя премахва различията , гради хармоничното и глобално съществуване и възпитава в толерантност и  провокира таланти. Създава основа за бъдещи приятелства, което намирам за отлична форма на дипломация. Идея носеща в себе си градеж и вдъхновение е винаги благословена. Българските деца все повече имат нужда от мотив, вдъхновение и провокация. Точно това правим ние, помагаме и създаваме предпоставки младите хора да се откриват и разкриват в различни хобита. Срещи от типа Асамблея Децата на Земята е магическо преживяване което има обединителна мисия.

Децата имаха възможност да обменят опит, знания, да се забавляват и да представят своите градове с техните забележителности. Това което зарежда мен и моя прекрасен екип е нестихващия детски смях и магията на чистите , жадни и търсещи сърца.

През 2016г. създавате асоциацията „Дива земя”, с какво се занимавате в момента?

От създаването на Асоциация „Дива Земя“ , до този момент имаме организирани над сто събития в страната и чужбина и към момента подпомагаме каузи свързани с развитието на младите таланти на България.

Носителка сте на титлата Мисис дама на годината в раздел „Благотворителност”. Какво е за вас благотворителността?

Благотворителността както много други красиви думи имат своята тежест и отговорност. Има два типа благотворители, някой не правят нищо но вдигат много шум, други вършат чудесна работа в тишината. Само висшите души знаят какво величие има в благотворителността. Интелигентността и благотворителността са най-ценните придобивки на човека, но истината е че докато на света съществува глупост, нашите благотворителни организации, мисии, училища и цялата ни цивилизация не могат да променят нищо.

Да, бях удостоена с титлата Мисис Дама на Годината в раздел Благотворителност, за което изказвам най-искрена благодарност на организаторката, Г-жа Меги Савова и й желая успех в това прекрасно ежегодно събитие. Понякога едно Браво стига огъня да  загори наново, но благотворителността е полезна само в случай,  че тя помага да се оцени независимостта инак тя остава просто каприз.

Малцина знаят, че сте дъщеря на дипломат. Дълги години сте живяла в чужбина.Какво ви накара да останете в България.

Като дъщеря на дипломати от дете имах възможност да се докосна до различни култури и да опозная различни култури и различна социална среда, които формираха у мен желанието за градивност и по-добра заобикаляща среда. Различния социален и образователен подход, грижата за здравето и модерно адекватно развитие още в ранна детска възраст, винаги са оставяли у мен усещане за дълг и провокация. В годините търся имено тази тяхна приложимост тук в България, където детското образование и развитие са предимно плод на хаос. Имала съм възможност да се докосвам до най-добрите галерии, музей и важни исторически места, които ми позволяваха да мечтая, летя и планирам. Още от дете знаех , че моята мисия е да нося искрата на постоянното търсене и в този смисъл се чувствам благословена.

Била сте кмет на село Туден. Имате ли намерение отново да се обърнете към политиката.

Преди години се върнах в България заредена с идеи и конкретни планове които изпълнявам. Кметуването ми бе част от многото предизвикателства които съм приела в живота си с единствената идея да давам и да бъда полезна. Гордо казвам, че се справих. Туден е прекрасно място, което всеки трябва да посети. Възможността която получих да бъда на подходящото място в точното време ми помага и днес в работата.

Дали смятам да се завърна към политиката – аз не съм я напускала. Работата с младежите на една държава в мащаба в който го правя аз, смятам че е най-висшата степен на дипломация и успехът или неуспехът на нашата дейност се отразява имено в политическата ангажираност на държавата към развитието на бъдещото поколение.

Казвате, че най-важното нещо в живота ви са двамата ви сина. Разкажете ни за тях, как прекарвате времето си заедно?

Най-важното в живота на всеки човек е това което оставя след себе си. Моите две момчета са моят мотив, дълг и отговорност, в повечето случай се допитвам до тях и те участват активно във всички мои проекти защото смятам, че добродетелите трябва да се развиват с личен пример. И двамата са ангажирани в различни спортни и художествени дейности, но любими за всички ни си остават пътешествията в които сме откриватели. 

На какво искате да ги научите?

На Достойнство!

Как минава един ваш ден?

Всеки мой ден е различен, изпълнен с цвят, предизвикателства и търсене. Обичам да чета и имам любими хобита, на които се отдавам с огромна наслада. Възхищават ме цветните, иновативни и истински хора, допира ми с тях прави дните ми чудесни и неповторими.

Обичате да пътувате, коя е следващата дестинация, която ви привлича?

Любовта ми към пътешествията се корени още в моето детство. Откривателския и приключенски дух не ме е напускал никога и сега това усещане споделям с моите синове. Вълнувам се от изкуство във всичките му форми и мога да кажа че то спокойно владее голяма част от моя ден. Красотата и детайла са изключително важни за моя вътрешен комфорт. 

Важен ли е външният вид за една бизнесдама?

Успешния човек на първо място е здрав. Външния вид е показател освен за класа, а и за вътрешен мир. Той е изключително важен, израз-състояние на духа на всеки, себеизразяване което показва на първо място себеуважение и отговорна позиция към света и бизнеса.

Какви грижи полагате за себе си?

Аз живея сред природата. Преди години избрах чистия въздух, песента на птиците и хармоничното съществуване с природата. За мен това е основополагащо, когато говорим за грижа за себе си. Разбира се, като всяка суетна жена обичам красотата и ми харесва да я притежавам.

Какво ви предстои в личен и професионален план?

На 29 февруари казах заветното „Да” на най-прекрасния човек на света и пред мен идва едно ново огромно приключение. Вълнувам се и съм щастлива, любовта е мощен катализатор даващ сила и аз обичам да я притежавам. Що се отнася до бъдещите ми професионални планове, знаете че сме в подготовка на второто издание на Национална Асамблея Земята на Децата. Тази година беше планирано да е международно издание и с много държави имаме вече договорки. Разбира се предвид настоящата ситуация в Европа и отмяната на масови събития, особено когато става дума за деца, сме принудени да преосмислим плановете си и планираното събитие за друга дата или евентуално отлагане с една година. Както и до сега , ние не сме престанали да участваме активно в действия подпомагащи и насърчаващи детското творчество и ще продължим да го правим.

Смятате ли се за успяла жена, майка, бизнесдама?

Смятам се за благословена. Аз правя това което обичам, от това по-голямо щастие няма. Успехът измервам с победите на децата ми, хората които чувствам близки и обичам. Когато светлината, щастието и градежа са споделени и ни съпътстват, то аз съм благодарна и разбира се успешна.

Прегледана: 5349

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече