Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Родна гордост! Българче свири на рояла на сър Елтън Джон в Роял Албърт Хол

Най-престижната музикална зала в Лондон и най-легендарният роял в Кралството ще посрещнат една от най-малките български пианистки, узна nie-jenite.

Красивата 8-годишна Хрисиана Савова ще свири в легендарния „Роял Албърт Хол“ на червения роял на сър Елтън Джон. Детето-чудо преди броени дни спечели един от най-престижните музикални конкурси – „Гранд прайз виртуозо Лондон 2020“, което я изстреля право на стола на сър Елтън в обятията на червения му роял. Освен първа награда Хриси победи и в категорията „Изключителен млад талант“.

хрисиана савова елтън джон

На 14 април малката пианистка ще бъде в Лондон, за да получи наградата си – почетен медал, а и да изсвири „Ноктюрно №21“ на Фредерик Шопен – любимият й композитор.

Момиченцето учи в пловдивското музикално училище и въпреки че е виртоуз на пианото от невръстна възраст, е закърмено с… рок. Родителите на Хрисиана са върли рокаджии, а малката била отгледана с парчетата на ФСБ, смее се майка й Дарина Савова.

Според нея дъщеричката й мисли не в картини, а в ноти. Самата Хриси пък разказва, че си представя емоции, докато пръстчетата й ваят звуци от клавишите.

„Например си представям как вали дъжд, как летят птички и също за Шопен, понеже пише доста тъжни неща, защото е далеч от своята родина Полша, и аз си го представям как стои до пианото и пише музика“, казва детето.

Момиченцето признава, че „Роял Албърт Хол“ и роялът на Елтън Джон не я тревожат. „Винаги знам, че съм подготвена, и това ме успокоява“, скромно е гениалното дете. Хриси сяда зад пианото преди две години и започва да жъне награда след награда. Момиченцето има призове и отличия от десетки конкурси, но признава, че дори в Лондон ще представи не само своя талант, а и благодарността си към училището си и преподавателката си Светлана Косева, пише България днес.

Прегледана: 2526

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече