Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Внимание – коронавирус! Как да различим симптомите и да се предпазим

Дори и да не се поддавате на масовата паника от коронавируса, е добре да сте запознати с него, за да знаете как да го разпознаете, узна nie-jenite.

Не е много известно как коронавирус 2019-nCoV се разпространява.

Настоящите знания до голяма степен се основават на това, което се знае за подобни вируси. Коронавирусите са голямо семейство от вируси, които са често срещани при много различни видове животни, включително камили, говеда, котки и прилепи.

Рядко коронавирусите при животните могат да заразят хората и след това да се разпространят между хора, като например с MERS, SARS и сега с 2019-nCoV.

Най-често заразяването с коронавирус от човек се случва сред близки контакти. Смята се, че разпространението от човек на човек се осъществява главно чрез дихателни капчици, произведени, когато заразеният човек кашля или киха, подобно на разпространението на грипа и други респираторни патогени.

Симптоми на коронавируса

Симптомите на коронавируса могат да включват: треска, упорита кашлица, силен задух. Към настоящия момент CDC(Centers for Disease Control and Prevention) вярва, че симптомите на 2019-nCoV могат да се появят само за 2 дни или до 14 след заразяване.

коронавирус

Предпазване от коронавирус

Понастоящем няма ваксина, която да предотврати заразяване с 2019-nCoV. Най-добрият начин да се предотврати инфекцията е да се избегне излагането на този вирус. Въпреки това, CDC препоръчва всекидневни превантивни действия, за да се помогне за предотвратяване на разпространението на респираторни вируси, включително:

Като мярка за предпазване от коронавирус, мийте ръцете си често със сапун и вода за най-малко 20 секунди, особено след като отидете до тоалетна, преди ядене и след издухване на носа, кашляне или кихане.

Ако сапунът и водата не са лесно достъпни, използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол.

Винаги мийте ръцете си със сапун и вода, ако ръцете са видимо замърсени.

Избягвайте да докосвате очите, носа и устата с немити ръце.

Избягвайте тесен контакт с болни хора.

Останете вкъщи, когато сте болни.

Почиствайте и дезинфекцирайте често докосвани предмети и повърхности, като използвате обикновен домакински спрей за почистване или кърпа.

Прегледана: 4851

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече