Warning: Undefined array key "arenabg" in /home/niejenite/public_html/wp-content/plugins/arenabgads/jsoncheckbox.php on line 62
Филърите - какво представляват и доколко са ефективни - Ние жените
Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Филърите – какво представляват и доколко са ефективни

Филъри – какво е това?

Позовавайки се на произхода на думата (от английски език to fill – пълня, изпълвам), става ясно, че в най-широкия смисъл филър е нещо, което изпълва вдлъбнатини или кухини. Филърите в козметологията са предназначени основно за запълване на бръчки. Това обаче не е единствената им цел. Филърите са широко използвани в контуриране на лицето и за отстраняване на различни грапавини по кожата, включително атрофични белези.

Основната задача на филърите е да дадат обем, където той не е достатъчен. С тази задача се справят отлично и затова се използват за следните цели:

 • Корекция на назолабиалните бръчки
 • Увеличаване обема и корекция формата на устните
 • Контурна пластика на лице (корекция на формата на брадичката, овала на лицето, скулите и контура на бузите)
 • Неоперативна ринопластика (корекция на формата на носа)
 • Изглаждане на бръчки около очите
 • Отстраняването на белези по лицето и тялото

Въвеждане на филъри в назолабиалните бръчки

Дълбоките бръчки, свързващи ъгълчетата на устните с носа, наречени назолабиални, се появяват след 30-те години и с течение на времето се задълбочат. С помощта на тънка игла се инжектира филър директно в самите бръчки, както и в околните тъкани. Филърът, който представлява гъст гел, се разпространява в гънката, като я изпълва отвътре.

Въвеждане на филъри в устните

Контуриране на устните се извършва, за да увеличите или да промените формата им и за премахване на асиметрия. В повечето случаи, при устните се използват филъри на базата на хиалуронова киселина. Хиалуроновата киселина осигурява най-естествен и естетичен резултат. След известно време тя се извежда от организма и тогава се налага повторение на процедурата.

Използване на филъри в контурната пластика на лице

В контурната пластика на лице може да се прилага не само хиалуронова киселина, но и други препарати, избирани строго индивидуално.

Използване на филъри в нехирургичната ринопластика

От нехирургичната ринопластика не трябва да се очаква кардинална корекция на формата и размера на носа. Но коригиране на назалния релеф, премахване на малки асиметрии и лека промяна на формата на носа е във възможностите на филърите. Полученият ефект трае до две години и се постига посредством въвеждане на филъри на базата на калциеви съединения, по-рядко – на хиалуронова киселина.

Въвеждане на филъри в областта около очите

За корекция на бръчки под очите филърите се използват не толкова често. Много по-често за тази цел се използват ботокс инжекции, които имат напълно различен принцип. Докато филърите пълнят бръчките, ботоксът отпуска мускулния спазъм, който води до набръчкване на кожата. Така че има смисъл да се съчетаят тези методи – инжектиране на филъри, където бръчките са станали един вид дълбоки гънки, които приличат на белези, и ботокс, където бръчките се формират от чертите на лицето.

Две техники за въвеждане на филъри

Класическата техника представлява иглено въвеждане на филъра паралелно на бръчката.
Прогресивната техника в допълнение към успоредното инжектиране включва перпендикулярно инжектиране на препарата и по този начин може да се образува един вид рамка за по-изразен резултат.

Видове филъри

Синтетичните филъри не се извеждат и не се отстраняват от организма, но остават на мястото на въвеждането завинаги. Един пример на такъв пълнител е силиконът. Тялото може да се опита да изолира външната тъкан, създавайки капсула от съединителната тъкан около нея, което води до появата на уплътнения в областта на приложение на филъра.

Биосинтетичните филъри се характеризират с продължително действие, те имат дълго и само частично абсорбиране и извеждане.

Биоразградимите (биосъвместим) филъри са най-безопасни, те напълно и относително бързо се абсорбират и отделят от човешкото тяло, като са напълно идентични с човешките тъкани. Затова тези пълнители се използват най-често и почти напълно изключват развитие на усложнения като отхвърляне и възпалителни процеси, което не може да се каже за първите две групи филъри. Биоразградимите пълнители са напълно съвместими с човешките клетки.

Материалите, използвани в биоразградими филъри:

 • Хиалуронова киселина
 • Калциев хидроксилапатит
 • Човешки или говежди колаген
 • Синтетична поли-L-млечна киселина
 • Собствена мазнинна тъкан от пациента
 • Синтетичен полиметилметакрилат в говеждия колаген
Прегледана: 3943

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече