Warning: Undefined array key "arenabg" in /home/niejenite/public_html/wp-content/plugins/arenabgads/jsoncheckbox.php on line 62
Тв легендата Мира Добрева в най-личното си интервю: От много работа не ми остава време да живея – затова се оттеглям - Ние жените
Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Тв легендата Мира Добрева в най-личното си интервю: От много работа не ми остава време да живея – затова се оттеглям


Една легенда си оттегля – Мира Добрева вече няма да е водеща в БНТ. Предаването й „Отблизо” ще е с нови лица от 8 декември, в неделното тв студио занапред ще се подвизават Боряна Граматикова и Деян Спасов.
Вестта за слизането от ефир на красивата златоградчанка пръв съобщи „Уикенд” още миналата седмица, а сега е време за подробностите. Наш репортер се свърза с прочутата журналистка и я разпита какво е наложило да отстъпи мястото си на двама свои млади колеги и как ще се развива кариерата й от тук насетне. В хода на разговора на Мира не й бяха спестени и най-личните въпроси – дори онези, които касаят кризите в семейния й живот.  – Мира, от 8 декември предаването ви „Отблизо” ще има двама нови водещи. Лесно ли ви е да им отстъпите мястото си?
– Едно предаване е като жив организъм, който расте, съзрява и се развива. „Отблизо”, което толкова много обичам, има нужда от свежест, каквато аз не мога вече да му дам. Не мисля за себе си като за незаменяема единица. Продуцент съм на предаването, то е целият ми житейски смисъл. Трябва да му осигуря кислород. Смятам, че двама нови водещи биха били полезни.


– Ами ако зрителите не приемат двамата нови водещи…
– Ще видим как ще се развият нещата. В момента с ръководството на БНТ опипваме почвата, тъй като има очаквания, че хората може да не ме пуснат така лесно. Моля зрителите за разбиране към новите лица. Аз няма да си тръгна, оставам в „Отблизо” с най-ценното, което притежавам. Но се нуждая от глътка въздух. Давам я и на предаването, ще си я взема и аз самата. Имам проекти, за които смятам, че ми трябва време. Когато човек отдава до голяма степен от времето и енергията си на телевизионен продукт като „Отблизо”, той се изчерпва до степен да му е невъзможно да продължи с качеството, което дължи на телевизията. Ако е нужно, влагам и последната си стотинка за високо качество. Правя всичко до дъх, до съвършенство, доколкото е възможно – що се отнася до пътувания, издирвания на специални хора и т.н. Няма да си тръгна съвсем от зрителите, просто тази седмица влизат други двама души – Боряна Граматикова и Деян Спасов. Те ще са в празничния блок на „Отблизо” от 8 декември до края на годината. Как ще продължи работата ни след това, не знам. Дали ще бъдат приети новите лица, дали хората пред екраните ще ми простят, че ги изоставям като водеща… Никога не съм си тръгвала от зрителите.


– След като няма да сте водеща в „Отблизо”, с какво ще се занимавате?
– Работата ми в предаването приемам за мисия. Издирвам столетници, вниквам в душевността на малцинствени и различни етнически групи в България. В момента работя върху материал за отшелници и хора със специални възможности, които имат какво да разкажат като своя житейска история, за да послужи тя за вдъхновяващ пример.


– Ръководството на БНТ има ли пръст в тази изненадваща рокада в „Отблизо”? Да не би да ви оказват натиск да се оттеглите?
– Не, категорично, не може да става въпрос за натиск от страна на ръководството. Аз самата така поставих въпроса. Това е мое еднолично решение, с което се съгласиха. Става въпрос на първо време за 4 предавания. Няма никакъв натиск върху мен за оттеглянето ми, по-скоро е точно обратното. Шефовете в телевизията бяха изненадани от моето желание да сляза от екран, опитаха се да ме убедят това да не се случва. Решението си не съм го обсъждала преди с никого, само със себе си. Продуцент съм на предаването и в крайна сметка имам право да избера кой да бъде водещ на „Отблизо”.
– След като Емил Кошлуков стана генерален директор на обществената телевизия, промени ли се нещо за вас на „Сан Стефано” 29?


– Усетих промяна и то към по-добро. БНТ в момента е в трудна финансова ситуация, но чувствам желанието да бъдем на мястото, което ни се полага – най-отпред. Искам да помогна това да се случи. Смятам, че БНТ има нужда от нас – хората, които сме нейна история и настояще, но и от млади лица. Телевизията е и визия, освен мъдрост, знания и уроци. Трябват свежест и красота, друг вид чувства.


– Много трудни моменти ли сте имала в „Отблизо”?
– Да, но най-трудно беше, когато миналата година намерих в едно мазе сгънат и обезобразен, нарязан декора без мое знание. Така и не разбрах кой го е направил. Пък и не съм човек, който ще отиде да натопи някого. Замълчах, прикрих случилото се, продължих напред. Никой не обещава лесна работа, а който не го устройва, си тръгва. Щом съм останала, значи съм понесла тежкия момент.


– Имало ли е към вас предложения за работа от други медии?
– Да, имала съм разговори, но те не са стигали в крайна сметка до моята смелост да се преместя. Винаги по някакъв начин съм чувствала, че ако отида в друга телевизия, ще предам хората, гласували ми доверие.


– Мислила ли сте да се оттеглите напълно от „Отблизо”?
– Да, замисляла съм се. Готова съм да изчезна съвсем. Стига от ръководството на телевизията да се съгласят, защото аз в крайна сметка съм копродуцент. Решенията се взимат съвместно, а не еднолично. За да се оттегля напълно, трябва да има причина – нисък рейтинг, несходство на характерите ни с началниците. Такова нещо не е налице, с Кошлуков работим особено добре.


– Воденето на „Отблизо” няма ли да започне да ви липсва в един момент? Може да ви стане скучно без него…
– Няма да ми стане скучно. Има толкова много работа, която сега нямам време да свърша. Срещнала съм 120 столетника, което е нещо изумително за България. Това трябва да бъде увенчано с книга. Имам и много други проекти, които искам да осъществя и които не са свързани с телевизия. Вероятно дори от тях бих спечелила по-добре. Телевизията в днешно време не е най-печелившият бизнес, но е най-приятният за мен. Както споменах, мислила съм за варианта да се оттегля съвсем, и е възможно да стане така, ако новите водещи се възприемат леко и приятно от зрителите. Видя ли, че те могат да вършат онова, което искат хората – интервюта със столетници и т.н., ще се си тръгна на драго сърце.


– Намирате ли баланс между работата и личния живот?
– Изобщо не се справям добре. Това доведе и до решението ми да се оттегля от воденето. Аз не живея, изморена съм, не ходя дори на кино от 3 години. Не си пускам телевизора, не обръщам никакво внимание на децата и семейството си. Единствено си позволявам да чета, но нощем, когато се събудя от преумора. Или пък слушам аудио книги, докато разхождам кучето. Времето, което ми отнема моята работа, е доста. Малък екип сме от трима човека, а има и други проекти, които движа – обществени и социални. Важно е човек да обича себе си, за да обича и другите. Аз не се обичам такава, каквато съм сега, и търся начин да се променя. Част от промяната трябва да премине през точно такъв катарзис. С този рейтинг на „Отблизо” и общественото признание, което имам в момента, мога да си карам години наред по инерция, докато не свалят предаването. Аз обаче искам то да остане и след мен, дори когато мен ме няма, защото има потенциала да се възобновява. Опитът ми в новините ме е научил, че без всеки може.


– Остава ли ви време за спорт? Все още ли сте на диета?
– Когато си преуморен, не се чувстваш добре физически. Човек като мен, който е свикнал в миналото толкова много да спортува, сега не може да си позволи и половин ден да отдели, за да отиде на Витоша. Това много ми липсва. Опитвам се да тичам с кучето, но… Бързам, трябва да се върна и да пиша. Продуцентската работа е доста сложно занимание. Колкото до храненето, постоянно съм на диета, не се оставям да напълнявам. Искам да изглеждам горе-долу лицеприятна.


– През лятото излязоха ваши снимки по бански, а злите езици ви обвиниха, че си правите пиар като Гала, която се щракна без горнище…
– Към онзи момент дори не знаех дали, къде и как е позирала Гала. Просто имах рожден ден и бях много щастлива, физическата ми форма беше страхотна, а и реших да си пробвам новия телефон, който се очакваше да е водоустойчив. Направих си весела фотосесия и пуснах снимките. Много се забавлявах. А телефонът се оказа, че не може да снима под вода. След снимките се развали.


– Със съпруга ви – режисьора Жоро Торнев, преодоляхте ли семейната си криза, намерихте ли път един към друг?
– Търсим се все още. Не сме се разделили, но не сме и по онзи начин заедно, който се приема, че е нормален за едно семейство. Повече от година е така.


– Ако пак разберете, че ви е изневерил, ще простите ли?
– Той повече няма да ми изневерява. В момента духовните ни търсения продължават. Децата са добре така – без да насилваме нещата в една или друга посока. Аз не искам да се развеждам с Жоро. Искам да намеря някаква друга близост, която да ме докосне повече до него. Работата, която сега се опитвам да намаля, може би ще ни срещне отново по онзи съвършено любовен начин, който беше преди. Това, че никога нямаме време един за друг, явно си оказа влияние.


– Кой от двама ви прави повече компромиси?
– Преди аз – просто повече прощавах и се оставях да бъда водена в нещата, които се случват в семейството – къде да живеем, пътуваме, какво и как да правим… Смятах, че силата е в мъжа, а жената живее живота, който той й определи. Това е грешка. Цялата тази сила, мощ и енергия, която съм подтискала в себе си, е жалко да бъде похабявана. В момента смятам, че Жоро прави по-големия компромис и не съжалявам за това.


– Децата ви как са?
– Слава Богу, ученолюбиви са. Жорко ходи на тенис с баща си, а и свирят на пиано и китара. Лори е отлична в това, което прави. Учи журналистика.


– На дъщеря ви сигурно ще й бъде по-лесно в журналистиката, защото има вас и Жоро Торнев зад гърба си?
– Да, но ще й е и много трудно. Лори трябва да успее да надскочи нашите имена, да докаже, че е това, което е, не благодарение на нас. Клеймото „Да, бе, знаем коя е майка ти!”, винаги стои. На нея ще й коства двойно повече отколкото на другите момичета, за да убеди хората, че умее това, което прави.


– Преди време купихте къща на кредит, който изплатихте с част от хонорара си от „ВИП Брадър”. Бихте ли теглила отново такъв голям заем?
– Не, не бих, повече никога! Задлъжняването ни тежеше страшно много, плашещо беше. Стресът от такова нещо е огромен. Изплатихме кредита. Много ни помогнаха хонорарите и на двама ни с Жоро от „ВИП Брадър”. 16 години чакахме за това жилище. Голяма мечта ни беше.


– Във „ВИП Брадър” Ваня Костова ви обиди тежко. Простихте ли й?
– Не, просто съм я зачеркнала. Дори не я мисля, няма я в моя мироглед. Нещо, което по някакъв начин ме е наранило или заради което съм се чувствала не на място, просто го махам, трия го от съзнанието си. Изградила съм си начин, по който да се защитавам. Ако случайно чуя по радиото песен, която изпълнява Ваня Костова, спирам звука или сменям станцията. Слава Богу не я чувам често, защото не слушам такива радиостанции, по които пускат нейни изпълнения. След „ВИП Брадър” я видях край телевизията, но тя се направи, че не ме вижда. Щях да й кажа „Добър ден”, но забоде поглед в земята и ме подмина, което беше достатъчен повод и аз да не й се обадя. Ако днес не ми бяхте напомнили за нея с въпроса си, нямаше изобщо да се сетя за Ваня Костова.


– Доволна ли сте от постигнатото през 2018 г.? Какви са целите ви за 2019-а?
– Благодаря на Бог за силата, която ми даде, та да постигна през 2019-а всичко, което исках. Желанието ми е през 2020-а е да се занимавам повече със социални проекти, да съм повече в полза на обществото. Ще ми се да напиша книга за столетниците, защото тази мъдрост и знание трябва да бъде докосната. Искам да мога повече да давам, отколкото да се питам, какво искам да взема.


– Къде ще прекарате Коледа и новогодишната нощ?
– Още не знам. Снимаме до 22 декември. Не мога да направя план за предстоящите празници и това е много тъжно. Ходи ми се в чужбина за Нова година, искам да се махна за малко от кухните, от готвенето и трапезите.

Прегледана: 4726

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече