Warning: Undefined array key "arenabg" in /home/niejenite/public_html/wp-content/plugins/arenabgads/jsoncheckbox.php on line 62
Най-опасните пет съставки в козметиката - Ние жените
Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Най-опасните пет съставки в козметиката

Не е тайна, че козметичните продукти съдържат и недотам полезни вещества. Лошото е, че кожата е силно пропусклива. По-малко от 2,5 мм. разделят нашето тяло от потенциални токсини. Почти всеки козметичен продукт, който слагаме върху нея може да достигне до кръвния поток и да се разпространява в организма ни. Има много продукти в козметиката, които съдържат в себе си опасни съставки, тъй като са евтини и достъпни. Ето кои са и най-вредните съставки в тях:

Фталати (синтетични аромати)

Това са разтворители, които се добавят към ароматните композиции на козметичните продукти заради способността си да се изпаряват при стайна температура. Това ги превръща в идеални носители за ароматите. При изпаряването на фталатните молекули, ароматът може да се разнесе по-лесно във въздуха. Това обаче означава, че фталатите лесно влизат и в белите дробове и организма, където могат да причинят редица поражения.

Излагането на фталати може да доведе до репродуктивни разстройства, детска астма, алергии и рак. Наличието им в козметиката рядко се упоменава в съдържанието на етикетите. Често са част от състава на парфюмите. Препоръчва се използването на чисти етерични масла, които освен, че ароматизират приятно, оказват и благоприятно влияние върху вашето здраве с ароматерапевтичните си свойства.

Petrolatum (mineral oil; petroleum jelly)

Това е нефтен продукт, който представлява смес от въглеводороди. Той има моментно омекотяващо действие, след което кожата става още по-суха от състоянието, в което е била преди използването му. Това ни провокира отново и отново да използваме продукта, в който се съдържа съставката. получава се затворен кръг. Колкото повече използваме, толкова повече ни вреди.

Петролните продукти са много евтини и масово са разпространени и в бялата, и в декоративната козметика. Това синтетично масло може да доведе до редица проблеми като суха и напукана кожа, тъй като пречи на естествените процеси за овлажняването й. Друг неприятен ефект от употребата на съставката е, че запушва порите, а това пречи на кожата да диша и води до появата на акне и черни точки.

Петролатумът може да бъде открит в много видове кремове за лице, в продукти за коса и за тяло.

Формалдехид (Quaternium-15; Dimethyl-dimethyl (DMDM) hydantion; Imidazolidinyl urea; Diazolidinyl urea; 2-bromo-2-nitropropane-1; 3-diol (bronopol) )

Tова са най-често употребяваните консерванти след парабените. Доказано е, че те отделят формалдехид, използван за препариране на животни, съхраняване на органи и дезинфекция. От отделянето му може да се образува нитрозамин, който е силно канцерогенно вещество. Това е една от основните причини за възникването на контактен дерматит. Може да бъде открит в съдържанието на почти всеки продукт за лична хигиена, продукти за коса и лакове за нокти.

Парабени (methylparaben; propylparaben; ethylparaben; butylparaben; benzylparaben)

Това е най-често срещаният консервант в козметичната индустрия. Парабените са изключително опасни, защото наподобяват човешките хормони и е възможно да доведат до сериозни смущения в ендокринната система. Парабенът butylparaben е открит в ракови клетки при рак на гърдата. Парабените могат да бъдат открити в състава на почти всички видове шампоани, балсами, кремове, душ-гелове, дезодорантите против изпотяване и в декоративната козметика.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS; sodium laureth sulfate)

Това е пенесто синтетично вещество, което може да предизвика алергични реакции и нарушения в ендокринната система. Също така може да причини и раздразнения по кожата, косопад, пърхот, раздразнения на лигавицата и очите. Най-често присъства в душ-геловете, пастите за зъби, водата за уста, шампоаните, перилните препарати и сапуните.

Прегледана: 6239

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече