Warning: Undefined array key "arenabg" in /home/niejenite/public_html/wp-content/plugins/arenabgads/jsoncheckbox.php on line 62
Да подредим дома и мислите си - Ние жените
Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Да подредим дома и мислите си

Валерия Симеонова ни запознава с един любопитен начин да прочистим дома си от ненужните вещи

С настъпването на пролетта и наближаващите великденски празници, дойде и времето на пролетното почистване. Обаче да си признаем – кой обича да чисти?

За да ви улесним с тази иначе нелека и скучна задача ви представяме един иновативен метод  за почистване и подреждане на жилищата ви.

Още от 5-годишна възраст японката Мари Кондо се учи да подрежда, на 15 вече майсторски е усвоила изкуството на подреждането. Днес тя има собствен бизнес и благодарение на „метода Конмари”, тя превръща домовете на хората в красиви и спокойни места за отдих.
С времето и опита, тя установила, че има и грешни начини за подреждане.

Неотдавна в книгата си, превърнала се в бестселър „Променящата живота магия за подреждане: японското изкуство за спасяване от ненужни вещи и организация на пространството” Мари представя полезни практики за организиране на пространството около нас. Още повече, учи ни как трайно да въведем ред в дома си, като се отървем от ненужните и непотребни вещи, с които сме се затрупали, но ни е жал да изхвърлим, заблуждавайки се, че някога отново ще ги използваме.

За да изпълните този метод, трябва да изпълните няколко основни принципа:

 Почистете наведнъж – чистенето по малко и закратко, не гарантира ред около вас, тъй като много скоро отново ще настъпи хаос във вещите ви. Затова „Конмари” съветва да се постараете да почистите колкото се може повече пространство за максимално кратко време. Ще видите състоянието на дома си „преди и след”, като така ще избегнете повторно претрупване.

– Подреждайте по категория, а не по място – обикновено вещи от един и същи вид, разполагаме на различни места из дома си. Според „Конмари” това е грешно и объркващо за нас. Затова методът съветва да подреждаме вещите си от една категория, например дрехите, наведнъж и да ги съхраняваме на едно място.

– Подреждайте в правилния ред – според госпожица Кондо съществува ред, в който вещите трябва да се подреждат, а именно – дрехи, книги, документи, разни, „за спомен”.

– Дали предизвикват радост? – когато се спрете на една категория за подреждане, извадете всички предмети от тази категория и ги струпайте на едно място. Често пъти, разполагаме нещата си в различни шкафове, скринове, гардероби и не си даваме сметка с колко предмети всъщност разполагаме. Затова изправяйки се пред купчината от вещи, вземате всеки предмет поотделно и си задайте въпроса „събужда ли радост у мен?”.

Ако държейки една вещ в ръце, тя ви носи приповдигнато настроение, предизвиква у вас положителна емоция, запазете предмета. Мари Кондо смята, че почистването не е интелектуален, а емоционален процес, така че уповавайте се на емоциите и реакциите на тялото си.

Конмари методът се базира на това не какво да изхвърлите, а какво да запазите. Веднъж след като сте преценили какво да запазите, отървете се от останалото.

Когато вземете предмет в ръце и си кажете „нищо му няма, защо да го изхвърлям?”, по този начин вие пречите на организационния процес. Този предмет не допринася с нищо в живота ви, а за съжаление, много често, запазваме вещи, които на практика не използваме, като по този начин се получава добре познатото претрупване и задушаващата атмосфера в дома.

Предметите, които не виждате смисъл да пазите, но могат да бъдат повторно използвани от другиго, подарете на близък, продайте или дарете на нуждаещ се.

На вещите, с които се разделяте, можете да благодарите за добре свършената работа и да си кажете, че те продължават своя път и ще направят и другиго щастлив. По този начин ще направите раздялата с материалното по-безболезнена, особено с вещите, които за вас имат висока емоционална стойност.

Помнете, че вещите които запазвате трябва наистина да ви харесват.

Също така, не се отъждествявайте със собствеността си. Не бива да смятате, че изхвърляйки един предмет, ще загубите от идентичността си. Основната цел на метода Конмари е да внесе повече щастие и хармония в домовете на прилагащите го.

А вие направихте ли пролетното почистване?

Прегледана: 2345

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече