Всеки професионален готвач ще ви каже, че използването на пресни подправки отличава майстора от аматьора. Няколко саксии със свежи билки ще внесат уют и красота в кухнята ви, а както се оказва от тях има и друга полза.
Зелените растения пречистват въздуха и отблъскват неприятни насекоми като комарите, които ще се събудят със затоплянето на времето.
Вижте страничните ползи от някои от свежи зелени растения, които използваме в готвенето.

Босилек

Освен, че има страхотен аромат и върви с множество рецепти, босилекът е токсичен към ларвите на комарите. Така че, ако си посадите босилек, дори и да не готвите с него, поне ще знаете, че наоколо няма да се размножават комари.
 
Мента

Тя има подобни свойства. Една саксия на перваза и ще имате материал за Мохито, а няма да имате комари. И това, ако не е сделка.

 

Лавандула

Ароматната лавандула отблъсква не само комарите, но и мухите. Освен това, чай от нея или изсушени стръкове около леглото ви ще спомогнат за по-здрав сън.

МаточинаНепопулярната сред комарите маточина прилича на ментата, но има по-заоблени листа и нежен, лимонов аромат. Ако имате нужда от чаша билков чай в края на деня, запарете няколко листенца с гореща вода и се насладете.

Розмарин

Ако балконът или прозорецът ви са с южно изложение - посадете си розмарин. Той е изключително издържлива подправка, която понася много слънце и нередовно поливане. Подходяща е, както за солени, така и за сладки ясти И, разбира се, също гони комарите.

При ухапване е препоръчително да натриете кожата си с лист от всяко от тези растения – това успокоява сърбежа и предпазва против повторни ухапвания.