Има начин да изперем зимното яке в пералнята и то пак да изглежда като ново.

Никой не зае по-добре от жителите на градовете колко е трудно да се поддържат връхните дрехи, особено зимните. При цените за химическо чистене понякога в рамките на един сезон можем да платим едва ли не повече за поддържка, отколкото сме дали за самото яке.
Има и начини да се погрижим за якето в домашни условия и да го пуснем в пералнята. Как трябва да стане това?

1. Закопчайте циповете и копчетата. Обърнете якето наопаки.

2. Перете якето отделно от всички други дрехи.

 

3. Използвайте само течен препарат, по възможност за деликатни тъкани. Не бива да се използва прах, той не се изплаква добре, и може да причини слепване на вътрешни детайли на якето, а също да остави неприятни сивкави следи. Същото се отнася и за омекотителите - и те оставят неприятни следи.

4. Изберете най-щадящата програма на пералнята и ниска температура. Най-добре е да се пере със студена вода и да се изплакне 3-4 пъти.


5. Ето я забавната част. Когато перете зимно яке, най-важното е да не се степа пълнежът (особено ако е от пух). За да избегнете това, пъхнете в барабана на пералнята специални топки за пране или просто две-три обикновени тенис топки - при въртене, те се удрят и пречат на пълнежа да се степва.

6. Сушене. Когато измъкнете якето от пералнята, обърнете го на лице и го увесете на закачалка. Най-добре, разбира се, се суши на открито или на проветриво място (това важи за всяко пране, не само за зимните якета). Не го сушете близо до радиатори.

7. Пълното изсъхване може да отнеме извество време, за да го позабързате, от време на време разтърсвайте якето.