Стотици години жреци, магьосници, алхимици, учени, корпораци и модни списания се опитват да открият формулата на женската привлекателност. Дали е в златното сечение или някаква друга митична пропорция?
Съвременните психолози и еволюционни изследователи са открили 6 фактора, които превръщат жената в неустоима богиня. Някои от тях са черти, които се предават по наследство и на които трудно ще повлияем. Други обаче са чисто поведенчески.

 

Съотношение талия-ханш

Според доктор Мардж Уилсън от университета Пол, Чикаго, основното, което мъжът настоятелно и напълно подсъзнателто прави, виждайки жена, е оценка на репродуктивното й оборудване. А то се определя от съотношението между талията и ханша.

Идеалното съотношение е 7 към 10, то означава наличие на достатъчно естроген.
Ханшът и талията се свързват със способността на жената за зачеване и забременяване. Това, което вълнува потенциалния кандидат, без той да си дава сметка, е именно това: ще износи ли тя моето потомство?

Висок глас

Настръхвате, докато слушате приглушения, ръджив и дрезгав глас на Били Холидей? В грешка сте, мъжете биват привлечени от жени с висок, ясен глас - предполага се, че той излиза от силно, младо, издръжливо тяло.

Косата

Едва ли е изненада за някого, че здравата, лъскава, дълга коса е основен индикатор за добро здраве и фертилност.

Всички тези фактори влияят колкото силно, толкова и подсъзнателно. Но има и поведенчески характеристики, които са фактор в привличането и могат да бъдат използвани съзнателнно.

Усмивката

Според учените от Университета на Британска Колумбия усмивката е ключовият фактор в поведението на жената, което я прави привлекателна. Куриозното е, че самите жени биват привлечени от сериозни, стабилни мъже, които рядко се усмихват.

По-малко грим

Друго откритие, до което са стигнали учените, този път от унивреститета на Бангалор е, че мъжете харесват по-леко гримираните жени. Естественият вид е за предпочитане.

Червено
Ето нещо, за което не са нужни научни доказателства, макар че и такива не липсват. Червеният цвят винаги е действал като магнит на мъже, примати и бикове.