.

Шампанското има различен вкус в зависимост от чашата, в която се пие.

Учени определиха високата тясна чаша за най-добра да се насладим на пенливата напитка. Шампанското, поднесено в тясна и висока чаша, създава по-голяма наслада, отколкото, ако е сервирано в широка и плитка чаша заради високите нива на въглероден диоксид в горната част на чашата.

Учените използвали усъвършенствана технология за анализ на газ, за да изследват шампанско, поднесено в тясна и в широка чаша. Причината е, че много повече въглероден диоксид, освободен от мехурчетата в чашата, се събира в горната й част. Въглеродният диоксид дразни сензорните нерви в носа, като увеличава добре известното усещане за изтръпване при пиенето на шампанско.

"От гледна точка на потребителите ролята на мехурчетата е от съществено значение за шампанското, пенливото вино и дори другите газирани питиета. Без мехурчета шампанското би било неразличимо, а бирата и содата ще изглеждат изветрели", заяви д-р Жерар Лижер-Белер.

Ефектът на мехурчетата е от съществено значение при пиенето на шампанско, подчертават френските учени. Стандартна бутилка шампанско съдържа около 9 грама разтворен въглероден диоксид. Изпуснати във въздуха, те създават около пет литра газ при нормална температура и налягане.