.

Мъжете често са обвинявани заради големия си сексуален апетит и склонността към полигамия. Оказва се обаче, това е полезно. Канадско изследване, публикувано в сп. Cancer Epidemiology, показва, че сексът с повече жени може да предпази мъжете от рак на простатата, пише в. Дейли експрес.

В изследването участие са взели общо 3208 мъже. Те са отговаряли на въпроси за начина им на живот и сексуалните им завоевания.

Според специалистите едно от възможните обяснения е, че по-големият брой семеизпразвания в резултат на хетеросексуални полови контакти намалява концентрацията на предизвикващи рак вещества в простатната течност - съставна част на семенната течност.

Възрастта на първия сексуален акт и броят на прекараните предавани по полов път болести не оказват влияние върху риска от рак на простатата, отбелязват още изследователите.

BW-of-couple-intimate1-630x315

Изследователите от университета на Монреал са установили, че за мачовците с повече партньорки рискът от развитието на злокачественото заболяване намалява, като за тези с над 20 "бройки" той е с 28% по-малък.

В сравнение с мъжете с една партньорка опасността за "женкарите" от агресивна форма на заболяването също е по-малка - с 19%.

Авторите на проучването обаче отбелязват, че същото не важи за хомосексуалните полови актове. В действителност за мъжете с над 20 сексуални партньори опасността от рак на простата се увеличава двойно.

Двойно по-висок в сравнение със сексуално по-опитните мъже е и рискът от диагностициране с рак на простатата за девствените представители на силния пол.