През зимата сметката за ток рязко скача нагоре и с прискърбие установявате, че портфейлът се е изпразнил внезапно. Как да пестите енергия през студените дни и да намалите разходите си?

През зимата сметката за ток рязко скача нагоре и с прискърбие установявате, че портфейлът се е изпразнил внезапно. Как да пестите енергия през студените дни и да намалите разходите си?

Как да пестите енергия през зимата?
Истината е, че всеки дребен детайл може да от значение и да допринася за набъбването на сметките. Затова проверете кои уреди използвате най-често и кои от тях харчат най-много енергия. Имайте предвид, че около 11% от крайната сума е в следствие на готварските уреди, а между 17 и 20% се дължат на осветлението у дома. Повечето съвети, които ще прочетете, са известни и неведнъж коментирани, но прилагате ли ги наистина?

sme

Топло или студено?

Един от проблемите, които се отразяват на сметките през зимата, е, че понякога хората не знаят дали им е топло или студено, затова включват и изключват отоплителните уреди. Това неминуемо се отразява на разхода на енергия, и то с негативен ефект. Трябва да знаете, че всеки градус температурна промяна ви коства между 3 и 5% от месечната сметка.

В студените месеци идеалната температура за стаята, в която стоите, е около 21-23 градуса. Опитайте се да я задържите като внимавате не сте оставяте вратата отворена и не пускате топлото „да бяга“. Хубаво е да имате уреди с вграден термостат, тъй като той ще ви улесни при поддържането на стайната температура, като изключва и включва уреда при необходимост.

6355840185_c3de79a0b7_o

Обърнете внимание на уредите

Обърнете внимание на уредите – от тяхното купуване до използването и поддържането им. Все пак голяма част от сметката за електроенергия зависи от тях. Стремете се да купувате уреди с енергиен клас А, тъй като е най-икономичен. Въпреки „спестовния“ им характер, не забравяйте да ги изключвате от копчето, когато не ги ползвате. Режимът „stand by” изглежда безобиден, но честата му употреба също се отразява на крайната сума.
Редовно почиствайте въздушните филтри на климатика, за да може да работи качествено и без излишни затруднения, които да му костват по-голям разход на енергия. Помислете и за хладилника. Вместо да го отваряте през 5мин., решете предварително какво ви трябва и вземете всички продукти на куп. Редовно подреждайте рафтовете – така помагате на въздуха да циркулира свободно и съответно намалявате разхода на енергия. По същата причина гледайте да не оставяте отворени бутилки в хладилника, тъй като в някакъв етап течността ще започне да се изпарява и уредът ще харчи повече, за да се бори с изпаренията.

Как да пестите енергия, когато готвите?

6.-Bedrooms

Факт е, че готварските уреди са сред най-експлоатираните у дома. Ето някои хитрини, как да пестите енергия, когато работите с тях:
• Намислете по-рано какво да сготвите за утрешния ден и ако трябва подгответе продуктите предишната вечер. Накиснете бобът в тенджера с вода, за да увира по-бързо. Замразените съставки оставете сами да се размразят вместо да товарите микровълновата с тях.
Използвайте тенджери и тигани, които са с равно дъно. Ако с времето са се сдобили с някакви „неравности“, те ще харчат с 50% повече енергия от здравите.
Съобразявайте размера на съда с големината на котлона. Когато едното съответства на другото, пестите до 25% електричество.
Изключвайте котлоните и фурната няколко минути преди да махнете съда от тях. Така пестите енергия, а в същото време ястието продължава да се готви, тъй като уредът все още отделя топлина.
Осветлението вкъщи

Осветлението също е разход на енергия, който се натрупва с времето. Затова не забравяйте да изключвате лампата, когато напускате стаята. Препоръчително е също да използвате една по-силна крушка за сметка на две по-слаби. Но най-добре заложете на луминисцентните лампи, тъй като харчат 75% по-малко енергия в сравнение с другите и са по-издържливи. А що се отнася до външното осветление, изберете такова с вградени детектори, които го включват, когато има човек наблизо. Струват по-скъпо, но инвестицията си заслужава за в бъдеще.

Socket_5
Други съвети за пестене на енергия през зимата
Изключвайте зарядното за телефона от контакта, ако не го ползвате.
• Уверете се, че сте изолирали всички прозорци, процепи и проблемни места вкъщи, които могат да изпуснат топлото навън. 40% от загубите на енергия се дължат на неправилна или пренебрегната подготовка на дома за зимата.
Не превръщайте пестенето на енергия в мания!

Пестенето на енергия през зимата се отразява положително не само на крайната сметка, която плащате, но и на природата.

go green_4a5318db7cbc0_hires

 

Източник: rozali.com