Родината на маскарпонето е областта Ломбардия. В миналото са го наричали "Маскарпа", което означава вторичен продукт, извличан от суроватката при приготвянето на типичните твърди италиански сирена.

Маскарпоне е сирене, но се използва предимно в сладкарското изкуство, най-вече за приготвяне на кремове и мусове. Това италианско изкушение няма твърда консистенция, а мека и кремообразна структура, която е идеална за десерти.

Родината на маскарпонето е областта Ломбардия. В миналото са го наричали "Маскарпа", което означава вторичен продукт, извличан от суроватката при приготвянето на типичните твърди италиански сирена.

Самата дума "Маскарпоне" може да се преведе като "кърпа с мас" или "мазна кърпа". Маскарпонето е с консистенция на така познатата у нас извара, но без характерната за нея зърнеста структура.

Предлагаме ви три лесни и вкусни десерта с маскарпоне.
1. Сладкиш с праскови и маскарпоне
DSC_1468

Необходими продукти: 6 праскови; 500 г маскарпоне; 150 мл сметана; 200 г захар; 200 г /24 бр./ бишкоти; 1 шоколад.

Разбиваме маскарпонето със сметаната и половината захар до получаването на гладък крем. Попарваме с вряла вода прасковите, обелваме ги, махаме костилките им и ги пасираме с останалата половина захар.

В правоъгълна тавичка подреждаме една до друга 8 бишкоти. Намазват се с прасковения крем, а отгоре с белия крем. Това действие се повтаря 3 пъти.

Оставяме десерта да преседи в хладилника до 6 часа. Върху охладения сладкиш се настъргва един шоколад. Десертът се сервира охладен.
2.Шоколадов маскарпоне чийзкейк

2013-12-07-17-13-46

За блата: 60 г. какаови бисквити; 30 г. краве масло; 100 г. лешници.

За крема: 100 г. натурален шоколад; 250 г. сирене маскарпоне; 250 г. крема сирене; 2 големи яйца; 80 г. тъмнокафява захар.

За глазурата: 50 г. натурален шоколад; 30-40 мл. прясно мляко.

Бисквитите се смилат или натрошават и се размесват с разтопеното краве масло. В тавичка се запичат лешниците, докато станат златисто кафеникави. Половината лешници се счукват и се прибавят към бисквитите. Сместа се слага на дъното на форма с диаметър 18 см (аз нямам такава и ползвах 26 см-ова, но сложих още 3-4 бисквити и малко масло). Сместа се притиска добре и се пече при 150 градуса около 15 минути. Докато блатът се пече се приготвя крема.С миксер се разбиват на пухкав крем маскарпонето и крема сиренето. Прибавят се едно по едно яйцата и захарта и отново всичко се разбива. В микровълнова печка (или на водна баня) се разтопява шоколада. Когато поизстине малко се изсипва при останалите продукти и се бърка с дървена лъжица до получаването на хомогенна смес. Добавят се и останалите лешници.

Когато е готов блата се оставя да се охлади и тогава се слага отгоре крема. Връща се във фурната при 150 градуса и се пече около час и петнадесет минути. По време на печенето доста бухва, затова формата трябва да е по-висока. След като се охлади кейкът спада. Когато е изстинал напълно, сложете глазурата, приготвена по следния начин: Шоколадът се разтопява в микровълнова фурна (или на водна баня) и към него се прибавя по малко от млякото, докато се получи необходимата гъстота. Млякото и шоколадът трябва да са с еднаква температура, за да не се пресекат.

Отгоре украсете по желание с фигурки от марципан и за празник кейкът може да замени тортата.
3. Кафеен сладкиш с маскарпоне

600_1409862786

За тестото разбийте с миксер маслото със захарта до гладкост. Добавете яйцето и продължете разбиването. Накрая добавете предварително смесените брашно и какао, като намалите на по-ниска скорост, за да не се разхвърчат. Щом се оформи тесто, извадете го на плота и леко го омесете. Увийте го в прозрачно фолио и го сплескайте. Оставете тестото в хладилник за 30 минути.

Намаслете дълга, правогълна, плитка форма с подвижно дъно /35х11см/. Разточете поотпусналото се вече тесто върху набрашнен плот. Разточвайте в дълга правоъгълна форма. Напаснете тестото по дъното и стените на формата и изрежете излишното. Надупчете на няколко места тесото, постелете парче хартия за печене и изсипете шепа боб върху нея. Печете блата 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.

За ганаша сложете в тенджерка сметаната и разтворимото кафе да заврят. Накълцайте или настържете шоколада и го сложете в купа. Залейте го с врялата сметана. Разбъркайте до пълното му разтопяване. Разстелете ганаша върху плосък съд и го хокрийте с прозрачно фолио, за да изстине. След това го прехвърлете в пош със звездовиден накрайник.

Разбъркайте маскарпонето с пудрата захар на ръка. Разстелете крема върху изпечения блат. Шприцовайте розички от шоколадовия ганаш върху крема, плътно една до друга. Поръсете с пудра захар.