Ето някой от тях

Есенно време организмът има нужда от допълните стимулация, за да се зареди със здраве за зимата и да се избегнат настинките и грипозните състояния. Ще ви припомним някои от най-добрите и полезни сезонни храни.
Да започнем с джинджифила. Този корен има страхотни противовъзпалителни функци и е богат източник на антиоксиданти. Освен това помага при стомашни проблеми и стимулира имунната система.

Ябълките са разкошен и невероятно полезен плод, а есенно време изобилстват. Нали знаете какво се казва – ябълка на ден държи доктора далеч. Това не е просто клише, а наистина е вярно.

Съвсем наскоро излезе поредното проучване, което доказва колко са полезни зелените ябълки. Те създават чувство за ситост и елиминират чувството на глад. Изследването показва, че несмилаемите съставки на плодовете не се разграждат от стомашната киселина. Когато стигнат до дебелото черво, те започват да ферментират, а това помага за размножаване на добрите бактерии в червата.

Учените от Щатския университет във Вашингтон са изследвали няколко различни сорта ябълки върху мишки, за да разберат кой сорт предизвиква най-силно размножаването на добрите бактерии.
Зелените ябълки дават най-добри резултати. Леко киселите ябълки съдържат голямо количество фибри и вещества като полифеноли, които не се разграждат при консумация.

Установено е, че балансът на бактериите в дебелото черво на хората често е нарушен по начин, който може да наруши метаболизма и да накара хората да се чувстват гладни. Изследването показва, че изпражненията на затлъстелите мишки, консумирали зелени ябълки, много приличат на изпражненията на слабите мишки.

Преминаваме към цвеклото. То е вкусно и толкова полезно, че заслужава да присъства редовно. Цвеклото предоставя антиоксиданти, има противовъзпалителни и детоксикиращи свойства, също така е пълно с фолиева киселина, фибри и калий. За да се извлече максимална полза е добре да се консумира сурово.

От цвеклото стигаме до лука. Той може да не е най-благоуханното нещо на света, но заедно с чесънът притежава уникални свойства. Спокойно могат да бъдат наречени естествените антибиотици, освен това имат детоксикиращо действие и наистина са най-добрият лек срещу настинки.
Лукът съдържа флавоноиди, които намаляват риска от рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Могат още много плодове и зеленчуци да се споделят като гроздето, тиквата, картофите, царевицата и т.н. Всички те са полезни, но най-важното е да се храните разнообразно и балансирано, за да се радвате на добро здраве.