Специалистите съветват какво да избягваме, когато планираме ремонт

Ремонтът почти винаги е изпитание за нервите и финансите. Нещата често излизат от контрол и се налага да дадем повече пари, да положим повече усилия, да отделим повече време...
Има ли начин един домашен ремонт да протече по план? Да не струва повече от планираното? Да не се проточи?
От сайта VsichkiUslugi.bg са си направили труда ра разпитат първите 10 майстори с най-висок рейтинг. Те изтъкват най-честите грешки, които клиентите им допускат, когато планират домашен ремонт. Също така дават полезни съвети как да избегнем проблемите.
http://nie-jenite.bg/attachments/ckeditor/pictures-data/0001/2919/ORIGINAL-4.jpg

ГРЕШКА: Качествен ремонт, но без пари
„Ще го направя сам!“ – така си мислят мнозина, в опитите си да спестят средства за така нужния ремонт у дома. В този случай е много важно да прецените докъде се простират възможностите ви. Ако апартаментът ви се нуждае от шпакловка, а вие нямате понятие как се прави, няма да е разумно да се хванете да я правите сами.
Вероятно за три месеца, ще се научите как се шпаклова, но няма ли да е по-разумно през това време да работите онова, което умеете, а да възложите на друг работата, от която не разбирате. Колко ще спестите, ако си вземете отпуска поради ремонт?

Задайте си тези въпроси, направете си нужната калкулация и преценката ви ще е по-реалистична.

В какво се състои сложността?
За непрофесионалист е трудно да направи прецизна и точна оценка на един ремонт, така че да включи в сметкоплана целия обем работа, предвид спецификата й. Тук е моментът да се предвидят непредвидените моменти и детайлите в един комплексен ремонт. Има един неоспорим факт и той е, че всички искат бързо и евтино, но обикновено реалните срокове на изпълнение и реалната цена се доизчистват в процеса на работа. При първоначалната оферта се отчитат всички специфики – количество и качество на вложените материали, особености на повърхностите, време за съхнене и т.н – списъкът с предварителни детайли е доста дълъг. И реално никога не знаеш какво се крие под стария паркет, под старите тапети на стените и дали няма неприятни изненади, които да удължат, оскъпят и усложнят процеса.
Например за да се преместят кухненските шкафове само, е редно да се знае какви са стените. Затова и се правят огледите, защото дистанционно по телефона не могат да се установят така важните детайли. А и често самите собственици на жилища нямат подобна грамотност и не могат да отговорят на много въпроси. Опитните професионалисти могат да открият предварително някои подводни камъни, които могат да изникнат впоследствие, както и да направят максимално точна преценка. След подобен оглед и самият възложител
може най-добре да прецени дали го устройва офертата, дали да възложи на друг екип, или да се довери на конкретното предложение.  

Съветите на специалиста:  
1. Винаги предвиждайте резерв от + 20 % върху предварителната стойност на ремонта, именно за непредвидени ситуации и подводни камъни, които може да крие жилището ви.
2. Освен по-висок бюджет – предвиждайте и 30% повече време за ремонта. Ако сте планирали да отидете 10 дена на море и като се върнете всичко да е готово, да се събуете, да поседнете на дивана и да се насладите на ремонтираното си жилище – може да се разочаровете. Предвидете си поне 2 седмици аванс, за да сте сигурни, че работата наистина ще
е приключила.