Въвежда се неутрално местоимение ze, за да не се обиждат трансджендър студентите

Английската граматика не позволява от глагола да се разбере дали вършителят на действието е мъж или жена.  Затова се наложи непрестанно да се уточнява, че председателят, професорът, мениджърът е he или she. Ако се говори само в мъжки род жените не са достатъчно видими и усилията им не се припознават. Какво да се прави граматиката е консервативно нещо и не се интересува много от драмите на политическата коректност. Затова пък всеки, който говори пред публика на английски, трябва да казва he or she, за да не го мислят за задръстен сексист.
Студентският синдикат в една от люлките на академичното образование Оксфорд  е решил да отиде още една стъпка напред и съветва студентите да използват неутралното местоимение ze вместо досегашните he или she. Целта е да не би трансджендър студентите да се обидят и да се почувстват дискриминирани, пише британският "Индипендънт".
ЛГБТ активистът Питър Тачъл приветства решението на синдиката, заявявайки, че "Тази тема няма общо с политическата коректност, ами ставало въпрос за уважение към хората, които не искат да се определят нито като мъже, нито като жени."
Неутралните местоимения като хе или ze вече са въведени в употреба от Университета на Тенеси, САЩ, а Асоциацията на гимназиалните учители препоръча на учителите да използват местоимението zie, за да не обиждат трансджендър учениците.
Според "Таймс" в Кеймбридж също обмислят въвеждането на неутралните местоимения.