Изобретяването на хладилника е важна стъпка на цивилизацията. Охлаждането дава възможност различни храни и продукти да се съхраняват по-дълго. Има обаче и неща, които не бива да стоят на хладно, защото се развалят. Goodlife разкрива кои са те и защо не бива да седят във фризера:
 

Олио и зехтин

Когато става дума за съхранение на зехтин, мислете за тъмно и сухо място. Избягвайте да държите бутилки със зехтин близо до печката - независимо колко голямо е изкушението да ви е под ръка!

Няма проблем да замразявате зехтина, но той става по-плътен при по-ниска температура.

Банани

Добро емпирично правило е да държите бананите далеч от студа, особено ако още не са узрели. Излагането на незрели банани на студено причинява увреждане на клетъчната мембрана на кората им, което води до потъмняването й.

Дръжте бананите извън хладилника, докато не започнат да потъмняват; от този момент нататък вече е приемливо да ги държите в хладилника, за да спрете процеса на зреене.

Домати

Охлаждането на доматите е гореща тема за спорове с полярно противоположни гледни точки - от съхранението им на стайна температура, до държането им в чекмеджето за зеленчуци. Помнете, че хладилникът спира механизма на зреене на плодовете, така че не поставяйте недозрели домати веднага в хладилника.
През лятото, когато доматите са в сезон, не е зле да ги държите на стайна температура няколко дни. Като алтернатива, може да приберете по-зрелите в хладилника, но ги оставяйте да се затоплят малко преди консумация.

Кафе

Кафето на зърна има свойствата да улавя ароматите около себе си. Затова съхранението на кафе в хладилника може да има сходен ефект с поставянето вътре на отворена кутия със сода бикарбонат.
Никой не иска кафе с вкус и аромат на хладилник. Най-добрата практика е да държите кафето на зърна във вакуумен контейнер на плота.

Лук и чесън

Държането на лука и чесъна на прохладно и сухо място е решаващо за удължаване на срока им на годност. Престоят в хладилника може да предизвика загуба на лъскавия им вид - заради дехидратация - но то е добра алтернатива на съхранението им отвън на влажно място.

 


Зелено (незряло) авокадо

Нали знаете, авокадото е новата суперхрана и откак го обявиха за такова, цената му скочи. Ако сте си купили на едро недозряло авокадо, не го дръжте в хладилника, тъй като това спира процеса му на зреене. Ако искате да узрее по-бързо, сложете в купа с плодове - така ще забързате узряването.