Крушата е най-сладкият от щедрите дарове на есента. Омир я нарича "подарък на боговете". 
Крушите съдържат редица полезни вещества, но веднъж откъснати, се съхраняват по-трудно от ябълките.  Ако разполагате с повечко от тези прекрасни плодове, можете да опитате някоя от рецептите, които ви предлагаме. Те не са сложни, затова пък са неустоими.
Започваме с възможно най-простото, класическо предложение - печени круши. За четири порции ще са ви нужни:

Печени круши с мед и орехи

4 круши
50 гр. орехи
50 гр. мед
5 гр. канела

Приготвяне:
 
Измиваме, подсушаваме и разрязваме крушите на половинки по дължина и издълбаваме семките.
В средата на всяка дупчица поставяме малко мед и поръсваме с натрошените орехи и с канелата.
В тавичка сипваме малко вода и нареждаме крушите.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 20 минути.
Преди сервиране, по желание гарнираме с топка сладолед.

 

Сладкиш с круши

Сладкиш с круши

Продукти:

2 ч.л. бакпулвер
3 круши
100 г брашно
1 лимон настъргана кора
100 мл. прясно мляко
250 г мус от круши
250 г лешници смлени
2 яйца
175 г захар
 50 г масло
1 с.л. захар

Приготвяне:

  1. Разбиваме маслото със захарта до побеляване. Добавяме яйцата и разбиваме още.
  2. Добавяме лешниците и лимоновата кора, пресятото с бакпулвер брашно и млякото, и разбиваме добре.
  3. Изсипваме сместа в кръгла форма. Обелваме крушите, нарязваме ги на две половинки, които нарязваме с ножа по дължина и поставяме върху тестото. Преди и след печене поръсваме с малко захар. Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна около 60 минути на най-долната степен на решетката.
  4. Приготвяме муса от круши от обелените и нарязаните на ситно круши, с малко изцеден сок от лимона. Сваряваме ги на слаб огън с малко вода и пюрираме. Сервираме сладкиша с муса.

Съвет: В муса, вместо лимонов сок може да добавим Амарето.

 

Шоколадов щрудел с круши

Шоколадов щрудел с круши

Продукти

1 есенция ром
пудра захар
250 гр фини кори
100 гр марципан
 100 гр черен шоколад
 щипка джинджифил
 1 .с.л. какао
 100 гр обикновени бисквити
 1 ч.л. канела
 4 с.л. кафява захар
 85 гр масло
5 круши

Приготвяне:

1. Разтапяме малко масло, добавяме почистените и нарязани круши и 1 с.л. захар. Готвим около 5 мин. и оставяме да се охладят. Добавяме есенцията ром, натрошените бисквити, канелата, какаото, джинджифила, марципан и 2 с.л. захар. Разбъркваме добре.

2. Взимаме голяма плоска тава. Разстиламе един лист от фините кори. Поръсваме със захар и малко разтопено масло, като редуваме така всичките кори. Изсипваме сместта по дължина в единия край и навиваме на руло. Покриваме рулото с домакинско прозрачно фолио и го слагаме във фризера да стегне за около 15 мин.

3. Загряваме фурната на 180 градуса и поставяме рулото в нагорещената тава, като преди това го намазваме с разтопено масло и поръсваме със захар. Печем около 40 мин. и поръсваме с пудра захар преди да сервираме.

По желание можем да приготвим тесто за щрудела, вместо фини кори от 500 гр брашно, 10 гр сол, 50 мл олио, 1 яйце и 200 мл хладка вода.

 

А за още неустоими рецепти и не само с круши, посетете Kulinaria.bg