Всички знаем за афродизиаците - онези чудодейни храни, които повишават желанието и действат като ускорители на привличането.
Разбира се, зад либидото стоят редица фактори, но един от важните аспекти е свързан с хормоните.

И при мъжете, и при жените хормонът тестостерон стои зад по-голямата част от човешкото либидо,” обяснява д-р Майкъл Хирт, основател на Центъра за интегративна медицина в Сан Фернандо Вали, Калифорния, който често връчва списък с храни на пациентите, които се оплакват от намалял сексуален нагон.

Ниският тестостерон означава намалено либидо.”

А има храни, които понижават нивата на тестостерон, например сирене, йогурт, зърнени храни (хляб, паста, крекери, ориз, тестени закуски), шоколад и алкохол. Тези храни понижават тестостерона, като увеличават активността на ензима ароматаза, който преобразува тестостерона в естроген. Цялостният ефект от повишената активност на ароматазата е по-ниски нива на тестостерон и по-високи на естроген.”

Хирт твърди, че ако се стремите да повишите либидото си, трябва да се въздържате от консумация на гореспоменатите храни повече от пет пъти в седмицата, за да поддържате тестостерона на здравословни нива.

“Това е особено важно за мъжете, при които активността на ензима ароматаза изглежда по-податлива на задействане от храни,” изтъква той.

Ето списък на храните, от които трява да се въздържате, ако възлагате големи планове на вечерта или края на седмицата:

Сирене

Ако се прави от краве мляко (което може да изобилства от синтетични хормони), то потенциално може да попречи на естественото производство от тялото на хормони, включително на естроген и тестостерон.

Мента

Няма спор, лошият дъх е отблъскващ, но не би трябвало да търсите спасение от него в ментата, особено ако сте мъж. Ментолът в ментата понижава тестостерона, което на свой ред намалява сексуалния нагон.

Корнфлейкс

Тук донякъде шегуваме. Д-р Джон Харви Келог, изобретателят на корнфлейкса, е вярвал, че сладките или силно подправени храни засилват страстите, и се е стремял да потисне либидото с лишена от силни вкусове и захар зърнена закуска, която не би била възбуждаща за никого. Всъщност въглехидратите и зърното в тази закуска намаляват либидото, не екзистенциалното отегчение.

Кафе

Кофеинът в кафето може да ви осигури повишена издръжливост за секс, но ако сте човек, на който кафето действа изнервящо, то няма да бъде любовен еликсир за вас. Повишената тревожност намалява сексуалния нагон - често оплакване на хората с висока чувствителност към кофеина.

Шоколад!!!

Може би е леко изненадващо да откриете шоколада в този списък, но той може да вреди на сексуалния ви живот. Въпреки че обикновено се счита за афродизиак, защото стимулира усещане за еуфория и любов, според д-р Майкъл Хирт той понижава нивата на тестостерон в организма.

Микровълнови пуканки

Вечерята и филмът може да са нещо романтично, но купата с приготвени в микровълновата пуканки може тотално да съсипе настроението, особено за мъжете.
Химически вещества като перфлуорооктановата киселина, присъстващи в покритието на торбичките с пуканки, действат зле на сексуалния нагон и в дългосрочен план причиняват дори проблеми с простатата.

Диетични газирани напитки

Консумирането на продукти с изкуствени подсладители може тотално да навреди на секса.
Подобни подсладители, особено аспартам, директно влияе на нивата на серотонина - жизненоважен хормон за усещането за щастие.

Соя

Още един убиец на тестостерона? Соята. Консумирането на огромни количества от нея ще доведе до сериозен спад на либидото, заради съдържанието на естроген в нея.

Мазни храни

Не само че пържената храна ви кара да се чувствате лениви, но и убива либидото. Трансмазнините потискат нивата на тестостерона.

Алкохол

Забравете за “течната смелост”. Алкохолът може да направи секса по-малко изнервящ, ако това е проблем, но сериозно ще навреди на способността ви да се представите добре в леглото. "Алкохолните напитки нанасят двоен удар върху сексуалния ви живот, като понижават тестостерона и сексуалните функции,” казва Хирт.

 

Източник: Goodlife