Неприятно е, но се случва - спиралата за мигли засъхва преди да е свършила, сенките губят пигмента си, червилото замирисва отблъскващо.  Днес всички продукти имат срок на годност, указан на опаковката, но понякога се развалят преди да им дойде времето. Как да разберем дали един продукт е годен за употреба? Отговор дава Women`s Health.

Спирала

Продуктът, който най-бързо се разваля под въздействието на времето, е спиралата. Бактериите навлизат в продукта, а с всяко вадене на четчицата вакраваме въздух. В зависимост от качеството - след два или три до седем месеца спиралата се променя, сгъстява се или замирисва особено. За да удължим живота й, можем да сложим малко тоалетно мляко и хубаво да смесим с помощта на четчицата.

Течен фон дьо тен

Най-сетне уцелихте точния цвят, съответстващ на тена ви и ето че текстурата взе да се променя. Фон дьо тенът влиза в контакт с бактериите, които пренасяме с пръстите си, гъбичките или четчиците. Обикновено животът на тези продукти е между 10 и 12 месеца. Когато забележите, че продуктът се разваля, изхвърлете опаковката.

Прахообразен фон дьо тен

Гледайте повърхността - ако започне да се втвърдява, да прави коричка или да става на трохи - време е за нова опаковка . Обикновено между шест месеца и година след отварянето. Ако използвате повреден продукт, той няма да стои добре и вместо да ви направи услуга, ще ви загрози.

 

makeup-expiration
Коректор

Това е един от най-икономично използваните продукти, нали слагаме само тъничък слой върху дефектите.  Времето за раздяла при коректора настъпва, когато цветът му се промени.  Прахообразните и стиковете могат да се използват спокойно около две години, докато на течния можете да разчитате около година.

Сенки за очи, руж и бронзант

Прахообразните продукти се продават в компактна форма - около три години е животът на сенките и ружа. Времето за раздяла идва, когато забележите промяна на пигмента или пък когато не зсатават така добре като преди. Течните и кремообразни версии имат по-кратък живот - около година.

Молив за очи

Редовното острене отстранява горния слой, съответно и бактериите. Течният очен контур е друго нещо - той живее между 6 и 12 месеца или докато не се сгъсти и засъхне.

 

 
Червило

Неотворената глиза може да се съхранява до три години, а в момента, в който продуктът замирише странно, време е да го изхвърлим.

Блясък за устни

Той има по-кратък живот от червилото. Много зависи от това колко чист е апликаторът. Но започне ли да става лепкав - време е да го извадите от чантата си и да го изхвърлите.

Ако искате максимално дълго а се възползвате от козметичните продукти, използвайте само чисти четки, апликатори, гъбички. Гримирайте се с измити ръце. Така ще ограничите достъпа на бактерии до продуктите. Също така никога не заемайте своя грим и не използвайте чужд.
Ако има възможност, предпочитайте продуктите в по-малка опаковка - хем ще можете да ги изразходвате по-добре, хем са по-удобни за носене.