Да си го кажем честно - живеем в лицемерно време: тв рекламите ни заливат с продукти против запек или диария, и то най-вече в часовете, когато сме на масата, но пръцкането е табу. Да пръднеш пред хора си е тежък конфуз, който не се забравя, колкото и да обясняваме, че отделянето на газ е е напълно естествена функция на тялото.
Абсолютно всички по света го правят (даже да твърдят обратното) и от това зависи храносмилателното им здраве; би било много по-тревожно, ако това не беше така.
И понеже отворихме темата, нека да видим ползите, които този толкова прост и обвеян в негативна слава акт, носи на тялото:

Намалява подуването на корема
Ако се чувствате подути след повечко храна, неосвободеният газ е един от виновниците за това.

При повечето хора подуването на корема идва с чувство за временно увеличаване на теглото, което не крие опасност. Единствената опасност е, че онези любими дънки може да не са по мярка днес!

Част от това се дължи на задържането на вода - клетките ви задържат допълнително количество вода по една или друга причина, но какво да кажем за чувството на дискомфорт в корема?

Това е газ, който чака да избяга. Позволявайки му да излезе, вие веднага ще намалите подуването на корема и дискомфорта.

Резултат с изображение за shrek

То е добро за здравето на вашето дебело черво

Помните ли какмо казва Шрек "Добър човек лоши неща не задържа". Това е абсолютна истина от философски порядък: задържането, на каквото и да е за продължителен период, не е добро за здравето ви.

Макар често да се налага да задържите, за да избегнете неловки ситуации, то ако имате други храносмилателни проблеми, задържането на газ може потенциално да доведе до медицински проблеми за дебелото черво.

Система за ранно предупреждение
Пръдните са една от тези телесни функции, които не можете да избегнете.

И макар че може да създава неудобства, ще сте благодарни, когато разберете, че понякога газовете могат да са ранен сигнал за основни здравни проблеми, подсказвайки ви да посетите вашия лекар.

Интензивната миризма, увеличената честота на отделяне на газовете, както и странните болки от подутия корем, могат да предупреждават както за непоносимост към лактоза, така и за по-сериозни проблеми като рак на дебелото черво.

Резултат с изображение за bad smell

Не ухае на тенежуки, обаче...

Вдишването на миризмата може всъщност да е здравословно за вас.

Звучи странно, но проучвания показват, че съединението, което ние произвеждаме в малки количества в нашите газове, сероводород, може в действителност да ни предпази от по-късно заболяване.

Този газ е всъщност миризмата на "развалено яйце", който често присъства в храносмилателните газове, и е токсичен в големи дози, но в малки количества може да предотврати увреждане на клетките, възпрепятствайки инсулти и инфаркти по пътя.