Джейми Оливър обвини британския министър председател Тереза Мей, че е предала младите хора и техните родители в борбата срещу затлъстяването при децата.
През август правителството отложи приемането на пакет мерки, целящи ограничаването на проблема. Мерките включваха не само "такса захар", но и забрана на промотирането на нездравословни храни в супермаркетите, като и на рекламирането на джънк фуд по телевизията, социалните медии и уебсайтовете.
"Абсолютно всичко в правителствената статегия се превърна в смърдяща херинга - каза Оливър пред Radio Times. - Тереса Мей свърши ужасна работа. Тя буквално изостави всяко дете в Британия, изостави родителите, изостави всички. Тя трябваше да се заеме много по-сериозно от предшественика си (Дейвид Камерън) с проблема."
Готвачът знаменитост се бори с проблемите съз затлъстяването при децата от 2005, когато започна предаването си Jamie’s School Dinners по Channel 4. Сега той критикува правителството, че единствената мярка, на която се е решило, е таксата захар в напитките. Той критикува правителството за липсата на решимост да се намеси, да използва регулации, да ограничи достъпа на джънк фуд до училищата и да забрани предлагането на сладки неща по стелажите край касите на супермаркетите.
"Все същите стари глупости - коментира той работата на правителството. - А все същите стари глупости не работят от 20 години. И всичко се реши тихомълком, по време на отпуските, през август. Действията им значат само едно: не ни пука, не ни пука, не ни пука, сметете го под килимчето. Това е пародия" - заяви Оливър в характерния си емоционално приповдигнат стил.
Оливър беше подкрепен от редица групи, борещи се с детското затлъстяване, от здравни специалисти и активисти. "Джейми удари право в целта. Много родители, учители и лекари се свързаха с нас да изразят гнева си от слабостите на правителствената програма. - казва Малкълм Кларк координатор на Children’s Food Campaign. "Хранителната индустрия обяви война на научните доказателства, както и на опитите на правителството да предприеме нещо срещу проблема. За съжаление в редица случаи правителдтвото застана на страната на индустрията."
В Британия една трета от децата в началното училище страдат от затлъстяване. Правителството беше на път да одобри пакет мерки срещу агресивните кампании за рекламиране на сладки продукти, но се огъна под натиска на индустрията и отстъпи.
Редица здравни експерти и активисти твърдят, че правителството на Тереза Мей се е провалило в първия си тест - предприемането на адекватни мерки в борбата срещу затлъстяването.
Стратегията беше отложена тихомълком, а основните точки бяха забрана на супермаркетите да предлагат промоции на джънк фуд, предлагането на нездравословни храни на деца по ресторанти, рекламирането на нездравословни храни по телевизията, социалните медии и уебсайтовете.