Рекламите на препарати за пране неизменно обещават чисти и изглеждащи като нови дрехи. Само че в реалността нещата невинаги са розови или точно обратното - всичко е станало розово, понеже сме забравили някой червен чорап в барабана на пералнята. Понякога рекламите просто преувеличават качествата на даден продукт, а понякога грешката е в самите нас. Ето и преглед на най-разпространените грешки, които следващия път е добре да избегнем.

1. Неправилно сортиране

Освен че трябва да делим прането по цвят, трябва да внимаваме и за вида на тъканите. Поларените дрехи трябва да се перат отделно. Също така не бива да смесваме хавлии и синтетични материи в едно пране.

2. Използваме твърде много прах за пране
Не си мислете, че ако сложите много прах, това ще ви гарантира по-чисто пране. Ако сложите повече перилен прах, той ще направи повече пяна, а тя може да задържи и полепи мръсотията по дрехите. На финала ще имате недобре изпрани дрехи.

3. Циповете закопчани, копчетата - разкопчани

Циповете трябва да се затворят преди пране, защото зъбчетата могат да наранят останалите дрехи.

Обратно, копчетата трябва да се разкопчаят, защото така по-трудно се закачат в други дрехи и вероятността да се откъснат е по-малка.

Резултат с изображение за washing

4. Не перете бански в перанлята

Банските, спортните екипи и останалите дрехи от спандекс, ликра или еластан не бива да се перат в пералнята. Ако искате да ги имате по-задълго, перете ги на ръка в хладка вода.

5. Не давайте на пералнята почивка

Някои хора се притесняват да пускат пералнята няколко пъти едно след друго. Всъщност така пестите електричество, понеже пералнята използва топлината, останалата от предходния цикъл.

6. Възглавници и пухени завивки перете по два пъти

Когато перете възглавници или олекотени завивки, пускайте два цикъла едно след друго. Перата задържат пяната и сапуънт остава по тъканите, така че след първия цикъл пуснете още веднъж.

Резултат с изображение за washing tennis ball

7. Не използвайте омекотител за хавлиите

Всъщност мнозина използват омекотителя точно за пране на хавлии, но това е грешка. Той съдържа химически съставки, които намаляват попиващата способност на материите, така че по-добре го икономисвайте, когато перете хавлии.

8. Претоварване

Никога не претоварвайте пералнята, ако напъхате вътре твърде много дрехи, можете да я повредите!

 

Резултат с изображение за washing

9. Якета, анораци и ветроустойчиви якета

Ако нямат специално покритие, което изивства специален препарат, перете ги според инструкциите, а за да избегнете деформиран, сложете 2-3 тенис топки в барабана на пералнята, така ще предпазите якетата от деформиране, а също така пяната ще се изплакне по-лесно.

10. Знаете ли, че

Скъпите препарати, които използваме имат практични, естествени заместители. Солта ще запази яркостта на дрехите, а тебеширът помага в отстраняването на петна. Сапунът за пране избелва и също премахва петната. А лимонът действа като омекотител и ароматизира приятно.

11. Грижете се за пералнята


Представете си какъв би бил животът ви без нея. Грижете се за пералнята. Редовно почиствайте отделението за прах и други перилни препарати. След пране оставяйте вратичката отворена, за да може машината да изсъхне добре, почиствайте гуменото уплътнение с мек препарат и кърпа и веднъж-два пъти годишно я пускайте празна, с топла вода и оцет, това ще я предпази от повреда.